DYČKA, Lukáš. Typologie aktérů v konfliktech: Angolský případ. Politologická revue. Praha: Česká společnost pro politické vědy, 2012, roč. 2012, č. 1, s. 73-93. ISSN 1211-0353.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Typologie aktérů v konfliktech: Angolský případ
Název česky Typologie aktérů v konfliktech: Angolský případ
Název anglicky Typology of Parties in Conflict: Angolan Case
Autoři DYČKA, Lukáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Politologická revue, Praha, Česká společnost pro politické vědy, 2012, 1211-0353.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/12:00060955
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Typologie aktér konfliktu inkompatibilita Angola MPLA FNLA UNITA
Klíčová slova anglicky Typology parties in conflict incompatibility Angola MPLA FNLA UNITA
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Dyčka, Ph.D., učo 181852. Změněno: 19. 9. 2012 15:28.
Anotace
Typologie aktérů tvoří stěžejní část výzkumu konfliktů. Umožňují analyzovat postavení jednotlivých účastníků konfliktu. V současné době je jednou z nejpoužívanějších dvouúrovňové chápání aktérů navržené v Uppsala Conflict Data Program. Pro studium moderních válek ale nedostačuje a je třeba zavést kategorii terciární. Sekundární úroveň aktérů je v současné době vydefinována rovněž nedostatečně a neumožňuje klasifikovat aktéry s nestátní povahou. Výzkumným záměrem této práce je vypracovat novou typologii, která bude schopna přesněji zachytit pozice a strategie všech relevantních aktérů v daném konfliktu. K ilustraci této typologie bude použit konflikt v Angole. Zvolen byl díky své kontinuitě – a tedy možnosti sledovat proměnu aktérů před a po konci Studené války.
Anotace anglicky
Typology of parties in conflict constitutes one of the most important steps in conflict research. It provides us with tools to analyze importance of various agents involved in conflict. One of the most influential recent typologies is the model used by Uppsala Conflict Data Program. Its main shortcoming is only two dimensional understanding of parties. This seems to be inadequate, so a tertiary level should be added based on various other typologies. Furthermore, the definition of secondary level conflict parties is not sufficient since it does not allow researchers to grasp the importance of non-state actors. The main objective of this paper is thus to develop new typology which will enable us to analyze positions and strategies of all parties involved in modern conflicts. Conflict in Angola has been chosen to illustrate this new approach.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:36