Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69  ... 107 »
8. 6.
2011

Publikace na Elportále získala cenu konference Inforum 2011

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Publikace Metodika tvorby bibliografických citací autorů z Masarykovy univerzity Jiřího Kratochvíla, Petra Sejka, Věry Anthové a Marka Stehlíka získala cenu konference Inforum 2011.

Cenou INFORUM je každoročně oceněno několik nejvýznamnějších a nejlepších českých produktů, služeb nebo činů spojených s elektronickými informačními zdroji s významem pro českou a slovenskou oblast. Z nominovaných produktů publikaci vybrali v hlasování sami účastníci 17. ročníku konference, která se uskutečnila 24. až 26. května 2011.

Oceněná publikace je přínosná pro uživatele, které zajímá problematika bibliografických citačních stylů v akademickém prostředí a pravidla citační a publikační etiky (včetně problematiky plagiátorství). Obsah je zpracován formou interaktivních tutoriálů, součástí jsou praktické příklady vytváření citací. Uživatel zde najde i online aplikaci, pomocí níž lze generovat soupisy citované literatury podle požadavků vědeckých časopisů.

Publikace vznikla ve spolupráci se Servisním střediskem pro e-learning na MU (to se podílí na realizaci projektu Systém vzdělávání pro inovaci studijních programů s podporou IT), které spolupracuje s pedagogy MU a pomáhá jim upravovat stávající studijní materiály nebo vytvářet nové výukové pomůcky (studijní weby, publikace, animace, multimediální odpovědníky, obrázky či schémata).

V souvislosti s letošní cenou lze připomenout, že výsledky pracoviště Vývojového týmu IS MU, pod které Servisní středisko pro e-learning na MU spadá, byly v minulosti touto cenou již několikrát oceněny:

Elektronický archiv závěrečných prací MU získal prestižní cenu (2007)
Inforum 2008: Národní registr VŠKP a systém na odhalování plagiátů (2008)
Systém na odhalování plagiátů Theses získal cenu INFORUM (2009)

Autorům k ocenění blahopřejeme.

Cena Inforum 2011 pro letošního vítěze

Obr. 1: Cena Inforum 2011 pro letošního vítěze.

8. června 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 5.
2011

Nová verze vkládání souborů do archivu závěrečné práce

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přináší vylepšený způsob vkládání souborů do archivu závěrečných prací. Vkládání je nyní pro uživatele jednodušší a navíc jsou nově v systému evidovány údaje o typu souboru a jeho autorovi.

Uživateli, který vkládá soubor do archivu závěrečné práce, se nyní nabízí nový formulář, pomocí kterého snadno vyplní požadované údaje. Ve formuláři buď nechá zaznačeno, že autorem vkládaného souboru je on sám, nebo autora dohledá v systému. Tato funkce nalezne uplatnění zejména v případech, kdy pověření pracovníci, kupříkladu sekretářky kateder, vkládají posudek za externího oponenta a podobně. Výhodou je, že nyní systém může zobrazit nejen údaje o vkladateli souboru, ale také o tom, kdo ho vytvořil.

Vkládání souboru do archivu závěrečné práce

Obr. 1: Vkládání souboru do archivu závěrečné práce.

Další nová funkčnost aplikace spočívá ve volbě typu souboru. Studenti, kteří vkládají svoji práci do archivu, mohou vybrat, zda vkládají text práce nebo přílohu. Vedoucí prací, oponenti a další oprávněné osoby navíc mohou do archivu vkládat také posudky (vedoucího či oponenta) a v opodstatněných případech i zprávu o průběhu obhajoby. Dále mohou uživatelé volitelně zadat název a popis souboru.

Na stránce archivu se nyní zobrazují soubory nejen ve správci souborů, jak bylo doposud, ale také strukturovaně dle typu. Online archiv závěrečné práce je tak pro uživatele přehlednější a přívětivější.

Výpis souborů v online archivu závěrečné práce

Obr. 2: Výpis souborů v online archivu závěrečné práce.

Podrobnější informace o fungování agendy jsou uvedeny i v Nápovědě.

16. května 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 5.
2011

Nový způsob platby v Obchodním centru MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Obchodní centrum MU slouží pro nabídku vzdělávacích služeb a zboží na Masarykově univerzitě. Eviduje objednávky a platby za ně, jeho nástroje jsou využívány různými pracovišti napříč celou univerzitou. Tento internetový obchod je na základě podnětů z reálné praxe průběžně rozšiřován a zdokonalován. Nyní byla implementována možnost snadnějších plateb v hotovosti prostřednictvím tzv. Pokladny Obchodního centra.

Organizátor akce, která se v Obchodním centru nabízí, má nyní možnost přijmout peníze k objednávce hotově přímo na akci a zaevidovat jejich přijetí v Obchodním centru, aniž by docházelo k neúměrné zátěži pracovníků při zadávání platby do účetního systému a tisku pokladního dokladu.

Prakticky celý proces funguje tak, že zákazník má při vytváření objednávky u vybraných akcí možnost zvolit způsob platby Pokladnou OC. Pokud si tento způsob vybere, systém mu vypíše informaci, kde konkrétně může zaplatit.

Formulář pro nastavení parametrů docházky

Obr. 1: Volba způsoby platby při vytváření objednávky.

Pracovník, který platbu v hotovosti přebírá, jednoduše dohledá danou objednávku v systému a kliknutím zaznačí, že peníze přijal. Ihned se mu nabídne možnost vytisknout zákazníkovi daňový doklad.

Formulář pro nastavení parametrů docházky

Obr. 2: Převzetí platby v hotovosti v Obchodním centru MU.

Nová funkce najde využití především u nabídky akcí, kde se počítá s velkým množstvím hotovostních plateb a kde není možné zajistit platbu bankovním převodem nebo platební kartou, což jsou stále nejčastější formy platby. V prvním květnovém týdnu roku 2011 se tento způsob plateb osvědčil v pilotním provozu při prodeji kurzů Univerzity třetího věku. Obchodní centrum MU tak dle pochvalných slov organizátorů velmi usnadnilo práci při zpracování došlých plateb a urychlilo vyřízení objednávek jednotlivých zákazníků.

O využívání Obchodního centra MU jsme také informovali například v příspěvcích Výhody Obchodního centra MU v externích konferenčních systémech a Obchodní centrum MU umožňuje přijímat dary zaslané univerzitě a další novinky.

16. května 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
3. 5.
2011

Novinky ze světa IS MU v blogu

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) již několik let pravidelně informuje všechny zájemce o dění v informačním systému. Upozornění na novinky je zájemcům zasíláno e-mailem a zahrnují informace o nových aplikacích, vylepšeních a věnují se rovněž e-learningu, boji s plagiátorstvím nebo různým dalším zajímavým událostem. Nově jsou příspěvky vkládány do veřejného blogu a uživatelům se zobrazují v modernějším kabátě.

Na rozdíl od předešlé formy zobrazování novinek na samostatných stránkách, má využívání blogu řadu výhod. Především jsou jejich texty zahrnuty do vyhledávání v systému a stávají se tak přístupnějšími.

Obr. 1: Vyhledávání v novinkách.

Dále mají zájemci o informace ze světa IS MU k dispozici nové možnosti, jak články sledovat. Stále zůstává funkční aplikace pro přihlášení se k odběru novinek e-mailem. Nově je možné sledovat příspěvky prostřednictvím RSS kanálu a pro uživatele IS MU se nabízí i možnost přidání blogu mezi sledované a nastavit si zasílání e-mailů pomocí aplikace Události. Další změnou je rovněž to, že přihlášení uživatelé mohou svůj názor na příspěvek vyjádřit jeho ohodnocením. V blogu se také zaznamenává přečtenost příspěvků, kdy text příspěvku po přečtení zešedne a uživatel tak vidí, které novinky už přečetl, a které jsou po něj nové.

Vývojový tým publikuje zajímavé informace i dalšími způsoby. V Deníčku IS MU jsou vystavovány krátké zprávy o změnách v aplikacích a různých vylepšeních. V blogu IS po kapkách zase uživatelé naleznou jednoduchou formou prezentované tipy na využití nejrůznějších funkcí v systému.

3. května 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69  ... 107 »