Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  ... 98 »
10. 12.
2012

Revoluce v uznávání předmětů

Zajímavé | 2 | 2
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) nyní umožňuje studentům elektronicky podávat žádosti o uznání předmětů. Nejedná se však pouze o elektronický formulář, ale plnohodnotnou sadu aplikací, která umožňuje nejen žádosti sbírat, ale i zpracovávat a následně uznané předměty automaticky zapisovat do studijní evidence studenta. Celá Masarykova univerzita přechází od 3. prosince 2012 na tento nový způsob uznávání předmětů.

Studentům odpadá nutnost žádosti složitě vypisovat na papír a fyzicky je doručovat na Studijní oddělení. Nyní vše mohou provést pohodlně a odkudkoliv, kde je připojení k internetu, prostřednictvím IS MU. Jelikož celé zpracování žádosti o uznání předmětů probíhá elektronicky, tak se celý proces nejen zrychlí a zefektivní, ale bude zároveň transparentní - celý spis (včetně např. textu rozhodnutí) bude dostupný elektronicky.

Obr. 1: Podání žádosti o uznání předmětu.

Elektronicky je nyní možné vyřizovat žádosti o uznání předmětů v rámci MU (např. z neúspěšného studia na MU do nového studia na MU). Možnost uznávání předmětů ze studií na jiné škole než MU nebo ze zahraničních studijních pobytů bude realizována po zaběhnutí aktuálních aplikací pro uznávání.

Uznávání předmětů v IS MU je nástavba nad tzv. Úřadovnou - sadou aplikací, která umožňuje zpracovávat a vyřizovat rozličné žádosti. O možnostech Úřadovny jsme vás informovali v novince Zpracování žádostí a rozhodnutí prostřednictvím Úřadovny.

Studenti si mohou podávat žádosti o uznání předmětů přes rozcestník Student → Úřadovna → Uznávání předmětů.

Více o aplikaci Uznávání předmětů se dozvíte v Nápovědě.

10. prosince 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
10. 12.
2012

Pořadí v registraci předmětů a seminárních skupin

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Součástí registrace předmětů v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) je i časová soutěž o předměty, které jsou kapacitně omezeny na počet zapsaných studentů. Volná místa v takovýchto předmětech bývají často rozebrána v několika málo vteřinách po začátku období registrace předmětů. Stejně rychle bývají rozebrány i seminární skupiny k předmětům nebo zkušební termíny v lukrativních časech.

Studenti doposud neměli možnost zjistit, jak rychlí při těchto akcích byli, tedy v jakém pořadí se např. přihlásili ke zkušebnímu termínu. Z tohoto důvodu připravil Vývojový tým IS MU novou aplikaci Pořadí v registraci předmětů a seminárních skupin.

Obr. 1: Ukázka výpisu aplikace Pořadí v registraci předmětů a seminárních skupin.

Studentům tato aplikace zobrazuje informace o pořadí, kterého dosáhli při registrací předmětů, přihlašování do seminárních skupin nebo při přihlašování ke zkušebním termínům. Toto pořadí aplikace stanovuje pouze vzhledem k časové známce, nebere do úvahy přednosti studentů.

Aplikaci naleznete v Studium → Registrace a zápis → Pořadí v registraci předmětů a seminárních skupin.

10. prosince 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
10. 12.
2012

Přehrávání videí v diskusních fórech

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Přehrávač videí v Informačním systému MU (IS MU) slouží již několik měsíců úspěšně uživatelům. Vývojový tým IS MU nově propojil přehrávač s další agendou a rozšířil tak možnosti jeho využití. Kromě vkládání videa do Interaktivních osnov, Odpovědníků a Kruhů, nyní mohou uživatelé přidávat videa i do Diskusí.

Pro vložení videa do diskusního fóra stačí pouze na požadované místo příspěvku vložit "Odkaz na video" ze sekce "Sdílet video" u samotného přehrávače a pod příspěvkem zaškrtnout položku "HTML".

Obr. 1: Vložení videa do diskusního příspěvku.

Obr. 2: Zobrazení videa v příspěvku.

Více o možnostech přehrávání videa naleznete v Nápovědě.

O přehrávači videa v IS MU jsme vás informovali v novince Přehrávání videí on-line v IS MU snadno a rychle.

10. prosince 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 11.
2012

Statistika zkoušení v IS MU za období jaro 2012

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Pomocí elektronického zkoušení v IS MU bylo v semestru jaro 2012 vyzkoušeno více než 62 000 studentů všech fakult (tj. zapsaných studentů do předmětů, ve kterých se zkoušelo elektronicky), což znamená oproti semestru jaro 2011 zvýšení o 15 000 studentů. V počtu vyzkoušených studentů se na první místo dostala Lékařská fakulta, především díky velkému množství průběžných testů, a sesadila tak stálici statistik Ekonomicko-správní fakultu.

Obr. 1: Statistika zkoušení dle fakult.

Obr. 2: Statistika zkoušení dle druhu zkoušení.

Oproti zkušenostem z minulých let není počet předmětů, kde se využívá skenování, o tolik vyšší než počet předmětů využívajících zkoušení u PC. Může to být způsobeno změnou v přemýšlení vyučujících o elektronickém zkoušení. Zatímco dříve se k elektronickému zkoušení uchylovali především díky možnosti vyzkoušet rychle a efektivně velké množství studentů s využitím skenování písemek, nyní s postupem informačních technologií mohou zkoušet studenty z různých oborů využitím širokého spektra otázek (audio a video otázky, obrázkové otázky, využívání fonetických klávesnic, matematických editorů a dalších).

Obvyklým postupem u obou typů zkoušení (tj. jak u zkoušení skenováním, tak u zkoušení u PC) se již stalo, že vždy před zahájením testů probíhá proškolení, které provádí buď sami učitelé, nebo e-technici. Pro hladký průběh testování, a zároveň pro jistotu pedagogů, lze jen doporučit proškolování před zahájením zkoušení a předběžnou kontrolu nastavení popisu odpovědníku e-technikem. Při zkoušení u PC je na některých fakultách přítomen e-technik pro předcházení případným problémům a nesrovnalostem. Během zkoušení u PC nedocházelo k závažnějším problémům, v procesu skenování se opakovaly stále stejné chyby, tj. nesprávně napsané číslo zadání, učo či nesprávně vyplněná odpovědní část. Poprvé proběhlo elektronické zkoušení celkem v 42 předmětech, z čehož skenováním v 13 předmětech a zkoušením u PC v 29 předmětech.

Zkoušení pomocí odevzdávárny má v porovnání s využíváním odpovědníků marginální zastoupení a využívá se především na fakultách humanitního zaměření.

Obr. 3: Statistika předmětů dle období a fakult.

Na fakultách probíhá zkoušení v různých počtech předmětů. Ve statistikách vede Fakulta sociálních studií, která zavedla elektronické zkoušení pro státní závěrečné zkoušky a vzhledem k opakovanému využití lze předpokládat, že se jí tento způsob osvědčil. Důkazem předností elektronického zkoušení je i spokojenost ostatních vyučujících s elektronickým zkoušením a jejich pozitivní ohlasy.

Celkový počet předmětů, ve kterých se využívá zkoušení pomocí agend IS MU, stále stoupá, i když, jak ukazuje graf, jsou zde mírné poklesy. Ty mohou být způsobené vypisováním předmětů např. jednou za dva roky či přesuny předmětů z jarních do podzimních semestrů.

Každým semestrem narůstá využívání e-learningových agend na MU. Podrobnosti mohou uživatelé IS MU nalézt v detailní statistice (autentizováno).

V případě dotazů kontaktujte svého e-technika nebo se inspirujte na stránkách servisního střediska, co vše lze v odpovědnících vytvářet za otázky.

20. listopadu 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  ... 98 »