Bi0090 Utility plants

Faculty of Science
Spring 2008 - for the purpose of the accreditation
Extent and Intensity
2/0/0. 2 credit(s) (fasci plus compl plus > 4). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. RNDr. Vít Grulich, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
doc. RNDr. Vít Grulich, CSc.
Department of Botany and Zoology – Biology Section – Faculty of Science
Contact Person: doc. RNDr. Vít Grulich, CSc.
Prerequisites
( Bi1090 System & evol. lower plants || B1090 System phylog. lower plants || B2060 System and phylogeny of lower plants )&&( Bi2030 System evol. higher plants || B2030 System phylog. higher plants || B3090 Syst. Phyl. Higher Plants )&&(! BA090 Utility plants )
Omezení zápisu do předmětu : 0. Předmět je nabízen i studentům mimo mateřský obor.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Evolution of relationships between man and plants, origin of cultivated plants. Main centers of origin of cultivated plants in the World, survey of species from indivudual centers. Principal cereals (Triticum, Hordeum, Secale, Avena, Zea, Oryzaa, Panicum, Sorghum). Plants with edible tubers (Solanum tuberosum, Manihot palmata, Ipomoea batatas, dioscorea, Colocasia). Fruit-trees and shrubs (Malus, Pyrus, Cydonia, Mespilus, Sorbus, Aronia, Prunus, Cerasus, Armeniaca, Persica, Cerasus, Citrus, Ficus, Musa, Ananas, Phoenix, Cocos, Actinidia, Mangifera, Diospyros, Anacardium, Pistacia, Punica, Cyphomandra). Coffea, Theobroma, Thea. Vegetables. Spices. Technical crops for production of sugar, oil, fibres, caoutchouc, wood.
Syllabus
  • 1) Historie poznávání, využívání a pěstování kulturních rostlin. 2-3) Vývojová centra kulturních rostlin a nejdůležitější druhy v nich šlechtěné. 4) U nás pěstované obiloviny, historie jejich šlechtění, nejdůležitější typy, ekologické nároky, význam. 5) Exotické obiloviny, původ, rozšíření, ekologické nároky, význam z hlediska regionálního i celosvětového. 6) Rostliny skýtající jedlé oddenky a hlízy, ságotvorné dřeviny. 7)Středoevropské ovoce (výchozí druhy, bohatství kultivarů, význam z hlediska využití i z hlediska zachování genofondu. 8) Citrusové plody Starého i Nového světa. 9) Banánovník, fíkovník, kokosovník, mangovník, aktinidie, rajčenka, kaki. 10) Granátovník, pistacie, olivovník, kaštanovník, rakytník. 11) Kávovník, kakaovník, čajovník, kolovník. 12) U nás pěstované druhy koření 13) Exotické druhy koření.
Literature
  • VALÍČEK, Pavel and A KOLEKTIV. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 1989, 416 pp. ISBN 80-200-0000-3. info
  • KYBAL, Jan and Jiřina KAPLICKÁ. Naše a cizí koření. Praha: SZN, 1988, 225 pp. info
  • POLÍVKA, František. Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. Olomouc: R. Promberger, 1908, 646 pp. info
Assessment methods (in Czech)
Přednáška s demonstrací vybraných druhů (obrazy, fotografie, přírodniny). Zkouška: ústní nebo písemná (podle počtu uchazečů).
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught once in two years.
Information on the per-term frequency of the course: Předmět je vypisován v sudých letech (2004, 2006, ...).
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Spring 2003, Spring 2004, Spring 2006, Spring 2008, Spring 2010, Spring 2012, spring 2012 - acreditation, Spring 2014, Spring 2015, Spring 2016, Spring 2017, spring 2018, Spring 2020, Spring 2022.