Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
30. 12.
2009

Bistecca di maiale

  • RSS
Vtipné | 2 | 2
Mgr. Filip Daněk (CVT FI MU), učo 172518
Secondi di carne
Bistecca di maiale – náhled Název: Bistecca di maiale
Kategorie: Secondi di carne (Pokrmy z masa, steaky)
Inspirace: Výběr masa v masně
Náročnost: Lehké
Počet porcí: 2
Popis: Steak z vepřové krkovičky

Před Vánoci se mi povedl pěkný úlovek v naší masně. Měli tam krásnou velkou krkovičku, tak jsem si hned nechal ukrojit dva steaky. Při placení za ně chtěli pouze 65 Kč, k tomu půlku ještě teplého chleba za 17,– a inspirace pro pondělní oběd byla na světě.

Krkovička je lehce prorostlá. Díky tomu se nemusíte bát, že se maso vysuší. Velice vhodné jsou i pro letní grilování. Když k tomu připočtu cenu cca 45 Kč na porci (do mé kalkulace jsem přičetl půlku citrónu v bio kvalitě) a snadnou přípravu, tak není nad čím přemýšlet.

Nákupní seznam

  • 1,5–2 cm tlusté steaky z vepřové krkovičky
  • Koření
  • Citrón
  • Chléb

Postup

Steaky si rozložte na nějakou podložku, lehce osolte, pokapte olivovým olejem a nasypte oblíbené koření. Následně rukou důkladně rozetřete (z koření a oleje se vytvoří marináda). Pokud máte čas, tak nechte odležet (klidně do druhého dne – v takovém případě solte až těsně před přípravou). Co se týče koření, tak já jsem použil výborné Barbecue koření od Antonína. Obsahuje-li vaše koření sůl, tak pozor ať si maso nepřesolíte.

Maso by při přípravě nemělo být právě vytažené z lednice, proto pokud jste nechali marinovat přes noc, tak jej vytáhněte z lednice tak hodinku předem. Nyní samotná příprava, pořádně rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a nejlépe i silným dnem a maso vložte na pánev (nepřidávat žádný olej). Opékejte z každé strany 3–4 minuty na cca 80–90 % výkonu varné desky. Po skončení nechte maso dvě, tři minutky odpočívat v teple, pokud to vydržíte. :-)

Podávejte pokapané citrónem.

Galerie

Bistecca di maiale - obrázek 1
Dva se z této porce pohodlně najedí.

Bistecca di maiale - obrázek 2
Kombinace masa a citrónu je geniální a prý to je i zdravé!

Bistecca di maiale - obrázek 3
Fotit jídlo je hodně složité, zejména když tak pěkně voní a vypadá.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Ratatouille (30. 12. 2009 17:19) | Kiwi drink » (6. 3. 2010 21:42)

Zatím žádné komentáře.