30. 12.
2009
Před Vánoci se mi povedl pěkný úlovek v naší masně. Měli tam krásnou velkou krkovičku, tak jsem si hned nechal ukrojit dva steaky. Při placení za ně chtěli pouze 65 Kč, k tomu půlku ještě teplého chleba za 17,– a inspirace pro pondělní oběd byla na světě.
Krkovička je lehce prorostlá. Díky tomu se nemusíte bát, že se maso vysuší. Velice vhodné jsou i pro letní grilování. Když k tomu připočtu cenu cca 45 Kč na porci (do mé kalkulace jsem přičetl půlku citrónu v bio kvalitě) a snadnou přípravu, tak není nad čím přemýšlet.
Nákupní seznam
- 1,5–2 cm tlusté steaky z vepřové krkovičky
- Koření
- Citrón
- Chléb
Postup
Steaky si rozložte na nějakou podložku, lehce osolte, pokapte olivovým olejem a nasypte oblíbené koření. Následně rukou důkladně rozetřete (z koření a oleje se vytvoří marináda). Pokud máte čas, tak nechte odležet (klidně do druhého dne – v takovém případě solte až těsně před přípravou). Co se týče koření, tak já jsem použil výborné Barbecue koření od Antonína. Obsahuje-li vaše koření sůl, tak pozor ať si maso nepřesolíte.
Maso by při přípravě nemělo být právě vytažené z lednice, proto pokud jste nechali marinovat přes noc, tak jej vytáhněte z lednice tak hodinku předem. Nyní samotná příprava, pořádně rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a nejlépe i silným dnem a maso vložte na pánev (nepřidávat žádný olej). Opékejte z každé strany 3–4 minuty na cca 80–90 % výkonu varné desky. Po skončení nechte maso dvě, tři minutky odpočívat v teple, pokud to vydržíte. :-)
Podávejte pokapané citrónem.
Galerie
Dva se z této porce pohodlně najedí.
Kombinace masa a citrónu je geniální a prý to je i zdravé!
Fotit jídlo je hodně složité, zejména když tak pěkně voní a vypadá.