Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
29. 12.
2023

Nahlédněte pod pokličku

  • RSS
Vtipné | 10 | 10
Novinky

Věděli jste, že je teď populární nechat psát umělou inteligenci závěrečné bilance a shrnutí na konci roku? Nebo třeba haiku a rýmované pour féliciter pro následující rok? Po prvních pár pokusech o veršování na téma legračních formulářů na stipendia a šachových partiích s rozvrhy jsme raději okno konverzace s LLM modely roku 2023 zavřeli a ušetřili tím planetě nemalé množství emisí CO2 (vizte články odkazované níže). Za svitu svíček a prostým lidským přičiněním vznikl následující text, který Vás nechá nahlédnout vývojářům pod ruce.

Co se v Informačním systému chystá pro rok 2024?

  1. V aplikaci Manažerská data naši programátoři pracují na přehledném a krásně barevném zobrazení stále dalších a dalších dat. Jistě tím přispíváme k mnohem barevnějším a živějším nočním můrám některých garantů programů, kteří s nervozitou sledují před spaním grafy průběhu studií.

    Obr. 1: Neúspěšná studia barevně a přehledně

  2. Našli jste si prázdnou místnost v rozvrhu a rezervovali si ji pro tajné večírky, ranní cvičení jógy za zvuku jazzu nebo pro nacvičování těch nejlepších ostrovtipů pro studenty s plyšákem v první řadě prázdné přednáškové místnosti? Tak vězte, že s tím teď bude konec. Nový vzhled aplikace pro rezervaci místností bude už natolik přehledný a jednoduchý, že vás každý předběhne a rezervuje si místnost pro sebe.

    Obr. 2: Jeden z prvních koncepčních návrhů nového vzhledu aplikace pro rezervaci místností.

  3. Pamatuje si ještě dobu, kdy proškolení zaměstnanců znamenalo pěkný výlet městskou hromadnou dopravou? Dobu, kdy byl marný každý pokus o šlofík na dřevěných nepohodlných studentských židlích za monotónního vyprávění školicí osoby? A ty čokolády, co se dávaly ochotným kamarádům, kteří vás podepsali na prezenční listinu? Tak tomu již také odzvonilo. Po fenomenálním úspěchu elektronického školení BOZP zažívají boom další elektronická školení pro zaměstnance. Naši programátoři připravují lepší správu těchto školení, možnosti vkládání videozáznamů i poskytování zpětné vazby v hodnoticím testu.

  4. Umělá inteligence vrací studenty do lavic. Minimálně na zkoušky a testy. V době, kdy má každý student v mobilním telefonu po ruce génia, který do minuty zodpoví správně většinu zapeklitých otázek, se z online vzdáleného zkoušení stal pomalu, ale jistě ohrožený druh. Svým studentům důvěřuj, ale prověřuj! A tak studenti píšou písemky i testy v místnosti bez svých mobilů a chytrých hodinek a bez přístupu k internetu a dostavují se na ústní zkoušky osobně. Naši vývojáři pilně připravují bezpečné přijímací zkoušky na tabletech a pracují na hezkém rozhraní pro tvorbu testových otázek. To, aby měli učitelé ty vygenerované otázky od umělé inteligence kam vkládat.

    Obr. 3: Jeden z prvních koncepčních návrhů nového vzhledu aplikace pro zadávání testových otázek.

Děkujeme všem uživatelům za každou zpětnou vazbu a hlášení neoptimálností či toho, co je v systému trápí. Doufáme, že Vás práce s vylepšenými aplikacemi bude bavit i přesto (a nebo právě proto), že je vytváří lidé a umělou inteligenci jsme do party zatím nepřizvali.


Zdroj informací o uhlíkové stopě umělé inteligence:
1. Umělé inteligence spotřebují až dvakrát tolik energie co Česko, varuje výzkum. https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/umele-inteligence-spotrebuji-az-dvakrat-tolik-energie-co-cesko-varuje-vyzkum-1231
2. Umělé inteligence mají obří uhlíkovou stopu. Vytvoření jednoho obrázku spotřebuje stejně elektřiny jako dobití mobilu. https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/umele-inteligence-maji-obri-uhlikovou-stopu-vytvoreni-jednoho-obrazku-spotrebuje-stejne-elektriny-ja-343897

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Fanoušci tmavých designů si mohou vybírat (29. 12. 2023 09:11) | Elportál zveřejnil další elektronické publikace » (14. 3. 2024 09:42)

Zatím žádné komentáře.