Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
2. 5.
2024

Možnost nahlášení závadného obsahu v IS MU

  • RSS
Zajímavé | 5 | 6
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) implementoval aplikaci, prostřednictvím které je možné nahlásit závadný obsah, který je v rozporu se zákony a nařízeními (nejedná se o nesouhlas s názorem). Vývojový tým tak reagoval na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2065 ze dne 19. října 2022 o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES, nařízení o digitálních službách, na základě kterého je Masarykova univerzita jako provozovatel odpovědná za obsah, který je v rozporu se zákonem.

Jedná se o obdobný mechanismus, který musí mít k dispozici např. Facebook nebo Novinky.cz, kde provozovatel je povinen učinit rozhodnutí, zda ohlašovatelem nahlášený a uživatelem vložený obsah je protizákonný. Na straně provozovatelů zpravidla první rozhodnutí provede automat, a pokud vyhodnotí obsah jako závadný, automaticky jej smaže.

Odkaz na nahlašování závadného obsahu v IS MU naleznou uživatelé v Diskusních fórech, na Vývěsce, ve Správci souborů a v aplikaci Lidé.

Obr. 1: Odkaz pro nahlášení závadného obsahu v agendě Vývěska

Obr. 2: Aplikace pro nahlášení závadného obsahu

Požadovaný mechanismus nahlašování zahrnuje i zaslání potvrzení o nahlášení závadného obsahu a možnost odvolání proti zamítavému rozhodnutí dle evropského nařízení.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Školení bezpečného chování v předmětech tělesné výchovy (2. 5. 2024 12:27)

Zatím žádné komentáře.