Informační systém MU obdržel prestižní ocenění EUNIS ELITE AWARD 2005!

Tisková zpráva

24. června 2005

"EUNIS Elite Award for excellence in implementing Administrative Information Systems for Higher Education" je prestižní evropská cena, která je udělována za nejlepší implementaci univerzitních informačních systémů a jako uznání vedoucího postavení v používání informačních technologií v rámci vysokého školství od roku 1999.

Za zcela ojedinělý studijní informační systém tuto cenu včera převzala Masarykova univerzita v Brně na konferenci EUNIS 2005 v Manchestru.

MU získává cenu EUNIS ELITE AWARD jako první z České republiky a jako první z nových deseti členských států EU.

Cenu přebral za Masarykovu univerzitu v Brně emeritní rektor prof. Jiří Zlatuška, který hrál důležitou roli při zavádění IS MU na univerzitě.
Za členy vývojového týmu se osobně zúčastnil konference RNDr. Miroslav Křipač.

Univerzity, které získaly prestižní cenu v předchozích letech, patří k evropským renomovaným univerzitám, jedna patří k TOP 10 nejlepších na světe a další dvě k TOP 100 nejlepších na světě.
Ceny získaly Oxford University, Helsinki University of Technology, University of Porto, London School of Economics, Technische Universität Graz, University of Manchester, dneškem se mezi ně zařadila i Masarykova univerzita v Brně.

Evaluační kritéria v soutěži zahrnovala hodnocení míry (de)centralizace zodpovědnosti řízení a administrativy, hodnocení standardních a nadstandardních služeb pro studenty a jejich aktivity, efektivitu využívání, přínosy pro produktivitu instituce, elektronickou podporu vzdělávání, pružnost vývoje, rychlost implementačních prací, efektivnost nákladů a další.

Informační systém pro současných více než 33 000 uživatelů, který využívají i další vysoké školy v ČR, nabízí velké množství služeb - je k dispozici asi 1 000 aplikačních souborů. Od jiných systémů je odlišný zejména tím, že umožňuje identifikovat administrativní procesy a provádět úkony elektronicky, akcentuje možnost práce široké akademické veřejnosti a jejich nezávislost na správcích systému. IS MU (http://is.muni.cz) je založen na tom, že všichni mohou pracovat kdykoli z jakéhokoli počítače na světě, bez ohledu na čas a použité technologické prostředí, což je pravděpodobně hlavním důvodem toho, že se denně do systému přihlásí okolo 15 000 uživatelů, kteří provedou asi 1 milion autentizovaných webových transakcí.

Prof. Jiřímu Zlatuškovi gratuluje prezidentka EUNIS