Systém Masarykovy univerzity odhalil v mezinárodní soutěži nejvíce plagiátů

Tisková zpráva

24. června 2009

Největší objem opsaných pasáží odhalil v soutěži softwarové detekce plagiátů vývojový tým z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity (MU). Software z jejich dílny našel více než 69 procent ze všech opsaných úseků textu, které zadavatel do soutěžních dokumentů vygeneroval. Tento výkon spolu s dalšími kritérii hodnocení zajistil týmu informatiků z MU druhé místo v detekci externího plagiátorství i celkové druhé místo v prvním ročníku mezinárodní soutěže ve vyhledávání plagiátů (1st International Competition on Plagiarism Detection), která se konala od 7. do 15. června 2009 prostřednictvím internetu.

„Kolegové z našeho týmu použili na detekci plagiátů v zadaných datech náš vlastní software, který jsme vyvinuli a implementovali v Informačním systému MU pro podporu studia, v mezinárodním systému pro odhalování plagiátů v závěrečných pracích Theses.cz a v nově spuštěném systému pro odhalování plagiátů v seminárních pracích Odevzdej.cz,“ říká vedoucí projektů Michal Brandejs z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity.

„Výhodou našeho systému je, že funguje rozumně rychle nejen na datech v rozsahu desítek tisíc dokumentů jako v této soutěži, ale i na více než milionu dokumentů, obsažených dnes v našich systémech,“ doplnil k soutěži Jan Kasprzak z vývojového týmu Informačního systému MU.

Soutěže, která je součástí workshopu PAN 2009, se účastnilo 21 týmů z univerzit a institucí z celého světa (z Itálie, Německa, Velké Británie, USA, Brazílie, Jižní Koreje, Rakouska, Španělska, Řecka, Izraele, Ukrajiny, Kanady a dalších zemí). Úkolem soutěžících bylo odhalit nejen jednoznačně zkopírované pasáže, ale i pasáže v různé míře modifikované nebo i strojově přeložené do jiného jazyka. Cílem soutěže je podporovat nová softwarová řešení, protože ruční odhalování plagiátů je dnes již velmi náročný úkol a může být zautomatizován. Workshop se bude konat 10. září 2009 a bude zahrnovat nejen odborné příspěvky soutěžících, metody používaných systémů, ale zejména zkušenosti z oblasti přímého plagiátorství, autorství nebo nesprávného využití sociálního softwaru. Informace o soutěži včetně výsledků jsou dostupné na webové stránce http://www.uni-weimar.de/medien/webis/events/pan-10/pan10-web/plagiarism-detection.html .