FSpS:np2510 Výživa a podpůrné prostředky v - Course Information
np2510 Výživa a podpůrné prostředky ve sportu
Faculty of Sports StudiesSpring 2018
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (lecturer)
PhDr. Jan Cacek, Ph.D. (assistant) - Guaranteed by
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Supplier department: Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies - Timetable
- Tue 9:40–11:10 B11/206
- Timetable of Seminar Groups:
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Fitness Trainer (programme FSpS, N-TV)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický kurs sportovní výživy se zaměřením na individuální i kolektivní sporty. Cílem semináře je zvýšit praktickou orientaci budoucích činovníků sportovních klubů, popř. samotných sportovců v oblasti sportovní výživy a prezentovat specifika tréninkové a soutěžní/závodní sportovní výživy. Absolventi předmětu si osvojí specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon, budou schopni aplikovat základní poznatky z výživy do reálného prostředí sportu a na základě nabytých znalostí budou schopni odborně posoudit a korigovat specifické nutriční potřeby sportovců.
- Syllabus (in Czech)
- Osnova (témata přednášek):
- 1. Energetická bilance, makroživiny a mikroživiny ve výživě sportovce (význam, fyziologie trávení a vstřebávání, metabolismus živin při práci)
- 2. Limitující aspekty sportovní výživy (nutriční anamnéza sportovce)
- 3. Výživa před, během a po zatížení (tréninková a závodní specifika)
- 4. Hydratace ve sportu
- 5. Specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů
- 6. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
- 7. Zdravotní aspekty sportovní výživy (alternativní výživové směry, výživa sportujících diabetiků, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, ženská atletická triáda, GIT problémy, hyponátremie)
- 8. Sportovní výživa různých populačních skupin (děti, senioři)
- 9. Sportovní výživa jako vědecká disciplína (práce s odbornými texty, zpracování rešerší, orientace v odborné literatuře se zaměřením na sportovní výživu)
- Semináře:
- • monitoring, kontrola, vyhodnocení výživy sportovce v návaznosti na specifika sportovní přípravy (fáze RTC, příprava na závod, konkrétní výživové cíle, atd.), sledování antropometrických ukazatelů (kaliperace, složení těla, kalkulace energetického výdeje)
- • práce s nutričním programem, sběr, analýza a revize jídelníčků
- • práce s odbornými texty (vyhledávání a práce s odbornými články)
- Literature
- Burke, L. (2009). Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill Companies
- Bernaciková, M. (2013). Regenerace a výživa ve sportu (1. vyd.). Brno: Masarykova univerzita.
- Greenwood, M., Kalman, D. S., (PhD.), J. A., & Antonio, J. (2008). Nutritional Supplements in Sports and Exercise. Springer.
- Jeukendrup, A. E., & Gleeson, M. (2009). Sport Nutrition: An Introduction to Energy Production and Performance. Human Kinetics.
- Skolnik, H., & Chernus, A. (2011). Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček (1. vyd.). Praha: Grada.
- Maughan, R. J. (2014). The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. John Wiley & Sons.
- Clark, N. (2014). Sportovní výživa (3., dopl. vyd.). Praha: Grada.
- Manore, M. M., Ph.D, N. L. M., & Thompson, J. L. (2009). Sport Nutrition for Health and Performance. 2nd Edition. Human Kinetics 2.
- Vilikus, Z. (2012). Výživa sportovců a sportovní výkon (1. vyd.). Praha: Karolinum.
- Williams, M., Anderson, D., & Rawson, E. (2012). Nutrition for Health, Fitness & Sport. McGraw-Hill Companies
- Benardot, D. (2012). Advanced Sports Nutrition, 2E. Human Kinetics 1.
- Assessment methods (in Czech)
- průběžná semestrální práce (dlouhodobá práce s klientem-sportovcem) – student prezentuje na semináři
rešerše odborné literatury na zadané téma – student odevzdává v průběhu semestru
písemný test 20 otázek (10 otevřených, 10 testových), min. 75% úspěšnost; test na konci semestru
zkouška ústní - Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- Study Materials
- Enrolment Statistics (Spring 2018, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/spring2018/np2510