FSpS:np2510 Výživa a podpůrné prostředky v - Informace o předmětu
np2510 Výživa a podpůrné prostředky ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2019
- Rozsah
- 2/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 11:00–12:30 B11/236
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Kondiční trenér (program FSpS, N-TV)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je aplikovat a modifikovat znalosti základních principů výživy do oblasti sportu na základě specifik realizovaného sportovního tréninku, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy
- orientovat se v aktuálních platných výživových doporučeních pro sportovce v podpoře regenerace a sportovního výkonu
- dokáže aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců vyplývající z náročnosti tréninkového procesu
vyhledávat a syntetizovat informace o sportovní výživě v recentní odborné literatuře
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- analyzovat výživový stav sportovce
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z náročnosti tréninkového procesu a umí doporučit vhodná nutriční opatření eliminující rizika
- individualizovat výživový plán sportovce s ohledem na specifické potřeby sportovce vyplývající z fáze ročního tréninkového cyklu (redukce hmotnosti, udržení či zvýšení hmotnosti, příprava na soutěž)
- doporučit používání doplňků doplňků stravy a sportovních potravin na základě současných poznatků - Osnova
- PŘEDNÁŠKY:
- 1. Limitující aspekty sportovní výživy
- 2. Hodnocení výživového stavu sportovce (nástroje zjišťování výživového stavu sportovce, tréninková a nutriční anamnéza, antropometrická měření se vztahem k výživovému stavu, tělesná kompozice, analýza potřeb energie a živin, energetická dostupnost)
- 3. Výživa před, během a po zatížení (specifika a odlišnosti tréninkové a závodní výživy, specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů)
- 4. Hydratace ve sportu – strategie příjmu tekutin, autonomní versus preskribovaný příjem
- 5. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
- 6. Zdravotní aspekty sportovní výživy (alternativní výživové směry, výživa sportujících dětí a seniorů, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, ženská atletická triáda, GIT problémy, hyponatremie, přetrénování)
- 7. Environmentální podmínky a sportovní výživa - výživa cestujícího sportovce
- 8. Sportovní výživa jako vědecká disciplína (práce s odbornými texty, zpracování rešerší, orientace v odborné literatuře se zaměřením na sportovní výživu)
- 9. Specifika výživy: běh, cyklistika, plavání, zimní sporty, týmové sporty, rychlostní a silové disciplíny, sporty s hmotnostními kategoriemi
- Výukové metody
- Výuka je vedena formou přednášek a seminářů.
- Metody hodnocení
- absolvování 2 průběžných testů v 6. a 13. týdnu výuky (20 otázek, min. 75% úspěšnost); odevzdání zadaných úkolů ze semináře; zkouška ústní.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/np2510