FSpS:bk2122 Výživa ve sportu - Informace o předmětu
bk2122 Výživa ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2021
- Rozsah
- 7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 5. 3. 8:00–9:40 Virtuální místnost, Pá 9. 4. 8:00–9:40 Virtuální místnost, Pá 7. 5. 10:30–13:00 Virtuální místnost
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Regenerace a výživa ve sportu)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je aplikovat a modifikovat znalosti základních principů výživy do oblasti sportu na základě specifik realizovaného sportovního tréninku, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce
- orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- dokáže aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců různého věku a při variabilní náročnosti tréninkového procesu
- analyzovat výživový stav sportovce
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umí doporučit vhodná nutriční opatření
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy - Osnova
- Limitující aspekty sportovní výživy
- Sportovní výživa rekreačních a vrcholových sportovců, výžiiva před, během a po zatížení
- Hydratace ve sportu
- Výživa vytrvalostních sportovců
- Výživa silových a rychlostně silových disciplín
- Výživa v kolektivních sportech a koordinačně estetických sportech
- Doplňky stravy ve sportu
- Zdravotní aspekty sportovní výživy; sportovní výživa různých populačních skupin
- Literatura
- povinná literatura
- BERNACIKOVÁ, Martina, Jan CACEK, Lenka DOVRTĚLOVÁ, Iva HRNČIŘÍKOVÁ, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Jitka KOPŘIVOVÁ, Michal KUMSTÁT, Jan NOVOTNÝ, Petr POSPÍŠIL, Jana ŘEZANINOVÁ, Michal ŠAFÁŘ a Tomáš ULBRICH. Regenerace a výživa ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 252 s. ISBN 978-80-210-6253-5. info
- doporučená literatura
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
- BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
- Výukové metody
- Studenti připravují a na seminářích od druhé poloviny semestru prezentují kasuistiky.
- Metody hodnocení
- - hodnocení odprezentované kasuistiky
- 1 průběžný test (4 otevřené otázky)
- ústní ZK - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2021/bk2122