BVZD0521p Basical Dietology I - lecture

Faculty of Medicine
Autumn 2006
Extent and Intensity
2/0/0. 0 credit(s). Type of Completion: -.
Teacher(s)
mgr. kateřina ondrušová (lecturer), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Timetable
Wed 15:30–18:00 N02113a
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • 5. semestr:
  • Přednášky:
  • Dietní systém (historie, jeho význam), základní pojmy ve výživě. Diety základní, speciální a standardizované. Potraviny obsahující proteiny, lipidy, sacharidy. Potraviny biologicky hodnotné - se zaměřením na prevenci chorob a vhodnost v léčebném stravování.
  • Diety I. technologického základu, jejichž zásadou je šetření trávicího traktu po stránce mechanické, chemickké a termické: dieta č. 0-tekutá, dieta č. 1-kašovitá, dieta č. 4-s omezením tuku, dieta č. 5- s omezením zbytků.
  • Dieta II. technologického základu: dieta č.2-šetřící.
  • Diety III. technologického základu: dieta č. 3-racionální, dieta č. 11-výživná
  • Diety IV. technologického základu: dieta č. 6-s omezením proteinů, dieta č. 10-neslaná
  • Diety V. technologického základu: dieta č. 7-nízkocholesterolová, dieta č. 8-redukční.
  • U všech typů diet se probírá: indikace diety, složení, charakteristika, možné technologické úpravy, výběr vhodných potravin, vyloučení nevhodných potravin, příprava jídelního lístku na 1 nebo více dnů pro 1 typ diety.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2000, Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2005, Autumn 2007, Autumn 2008.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2006, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2006/BVZD0521p