LF:BVZD0521p Basical Dietology I -lec. - Course Information
BVZD0521p Basical Dietology I - lecture
Faculty of MedicineAutumn 2007
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 0 credit(s). Type of Completion: -.
- Teacher(s)
- mgr. kateřina ondrušová (lecturer), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
- Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová - Timetable
- Wed 15:30–18:00 N02159
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Syllabus (in Czech)
- 5. semestr:
- Přednášky:
- Dietní systém (historie, jeho význam), základní pojmy ve výživě. Diety základní, speciální a standardizované. Potraviny obsahující proteiny, lipidy, sacharidy. Potraviny biologicky hodnotné - se zaměřením na prevenci chorob a vhodnost v léčebném stravování.
- Diety I. technologického základu, jejichž zásadou je šetření trávicího traktu po stránce mechanické, chemickké a termické: dieta č. 0-tekutá, dieta č. 1-kašovitá, dieta č. 4-s omezením tuku, dieta č. 5- s omezením zbytků.
- Dieta II. technologického základu: dieta č.2-šetřící.
- Diety III. technologického základu: dieta č. 3-racionální, dieta č. 11-výživná
- Diety IV. technologického základu: dieta č. 6-s omezením proteinů, dieta č. 10-neslaná
- Diety V. technologického základu: dieta č. 7-nízkocholesterolová, dieta č. 8-redukční.
- U všech typů diet se probírá: indikace diety, složení, charakteristika, možné technologické úpravy, výběr vhodných potravin, vyloučení nevhodných potravin, příprava jídelního lístku na 1 nebo více dnů pro 1 typ diety.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
- Enrolment Statistics (Autumn 2007, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2007/BVZD0521p