LF:BVMI0221c Microbiology I-p - Course Information
BVMI0221c Microbiology I - practice
Faculty of MedicineSpring 2005
- Extent and Intensity
- 0/4/0. 5 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Prerequisites (in Czech)
- BKBI011 Biology && BVZL011 Basics of labor. technology
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- Studenti se seznamují se základními laboratorními postupy v mikrobiologii a získávají potřebné návyky a dynamické stereotypy.
- Syllabus (in Czech)
- Praktická cvičení
- V prvním semestru
- jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno. Témata
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
- Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
- Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
- Mikrobiální kultivace
- Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
- Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
- Mikrobiologie syrového masa
- Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
- Mikrobiologie masných výrobků
- Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
- Stanovení inhibičních látek
- Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
- Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
- Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
- Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
- Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
- Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
- Kvasinky a plísně
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
The course is taught: every week. - Listed among pre-requisites of other courses
- Enrolment Statistics (Spring 2005, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2005/BVMI0221c