LF:MPKV0831 Clinical Nutrition I - Course Information
MPKV0831 Clinical Nutrition and Dietology I
Faculty of MedicineSpring 2005
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc.
Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Contact Person: doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc. - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Health Sciences (programme LF, N-SZ, specialization Teaching Specialization Human Alimentation)
- Syllabus (in Czech)
- 1. Stručné dějiny dietologie
- 2. Zásady správné výživy. Bazální metabolismus a potřeba energie. Základní složky stravy a jejich rovnováha. Biologická a energetická hodnoty stravy. Výživa plnohodnotná, vyvážená. Preventivní zaměření výživy.
- 3. Deficitní strava, vegetariánský způsob výživy. Netradiční a alternativní výživa. Úloha vitaminů, hypo a hypervitaminozy.
- 4. Stravování nemocných hospitalizovaných, v domácím léčení a lázeňském zařízení. Dietní systém, jeho význam a charakteristika.
- 5. Určování stavu výživy, podvýživa, nadměrná výživa. Metody zjišťování stavu výživy.
- 6. Minerální látky-makroelementy, mikroelementy a stopové prvky v racionální a léčebné výživě.
- 7. Význam nutriční anamnézy a její využití v dietoterapii
- 8. Léčebná výživa při nemocech dutiny ústní, hltanu, jícnu. Vliv výživy na stav chrupu.
- 9. Výživa při žaludeční dyspepsii, chabý a dráždivý žaludek, výživa při peptickém vředu žaludku a dvanáctníku. Výživové pokyny při dumpingovém syndromu.
- 10. Průjem - patofyziologie a léčebná výživa
- 11. Zácpa - patofyziologie a léčebná výživa. Význam vlákniny ve výživě.
- 12. Zánětlivá střevní onemocnění - Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, patofyziologie, léčebná výživa v různých stádiích choroby a při současné malnutrici a malabsorpci.
- 13. Malabsorpční syndrom - intolerance laktozy, syndrom krátkého střeva, příčiny a léčebná výživa
- 14. Sprue a bezgluténová dieta
- 15. Choroby tračníku, kolorektální karcinom, léčebná výživa, prevence
- 16. Akutní onemocnění jater - akutní hepatitida, patofyziologie, způsob léčebné výživy dle stádia choroby
- 17. Chronická onemocnění jater, jaterní encefalopatie, selhání jater a léčebná výživa. Transplantace jater a aspekty pro dietetiku.
- 18. Léčebná výživa při zánětech žlučníku, žlučových cest a při výskytu žlučových kamenů
- 19. Stravování nemocných při chorobách slinivky břišní, akutní pankreatitida
- 20. Chronická pankreatitida, příčiny, klinický obraz. Důsledky onemocnění a stav výživy.
- Language of instruction
- Czech
- Enrolment Statistics (Spring 2005, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2005/MPKV0831