RV2MP_VYZ Human nourishment

Faculty of Education
Spring 2007
Extent and Intensity
2/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Miloslava Marková
Timetable
Mon 14:20–16:00 učebna 27
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Main propose of this subject is obtaining basic knowledge of human nutrition section. During studies is accent put on understanding of basic nourishing recommendation assumed of physiological needs of human organism. Nutrition is envisaged as a very important factor of external environment, which is used not only in creation but also in prevention of disease.
Syllabus (in Czech)
  • Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. Výživová pyramida. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.) 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent). 12.Alternativní způsoby stravování. 13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských zemích. 14.Aktivizační metody v předmětu Výživa člověka.
Literature
  • WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
  • RAMEŠ, I. Fyziologie výživy. Praha: Avicenum, 1983.
  • Fořt,P.Co jíme a pijeme? Praha: Olympia,2003. ISBN 80-7033-814-8.
  • HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha 2001. Grada. 108 s. ISBN 80-247-0100-6
  • HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum. 234 s.
  • TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
  • MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
  • FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
  • FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
  • KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. 240 s. ISBN 80-7169-627-7
  • GEBAUER, K. Dr. Zdravíčko Vám radí. Zlín: 1999. ISBN 80-238-3306-5.
  • HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
  • BRAND MILLER, Janette, Kaye FOSTER-POWELL and Stephen COLAGIURI. Glukózová revoluce. Translated by David Frej. Vyd. 1. Praha: TRITON, 2004, 223 s. ISBN 8072545353. info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana and Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
  • MAROUNEK, Milan, Pavel BŘEZINA and Jan ŠIMŮNEK. Fyziologie a hygiena výživy (Physiology and hygiene of nutrition). Vyškov: VVŠ PV, 2000, 132 pp. 1. ISBN 80-7231-057-7. info
  • MINDELL, Earl. Vitaminová bible pro 21. století : [vše o vitaminech, které budete v tomto století potřebovat]. Translated by Miloš Máček. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2000, 303 s. ISBN 8024204061. info
  • MINDELL, Earl. Jídlo jako lék. Translated by Jitka Radvanská. Vyd. 2. Frýdek-Místek: Alpress, 1996, 364 s. ISBN 8085975556. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • HALAČKA, Karel, Karel NÁVRAT and Bohumil TUREK. Hygiena výživy v denní praxi. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1988, 170 s. URL info
  • HEJDA, Stanislav. Výživa a zdravotní stav člověka. Vyd. 1. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1987, 196 s. URL info
Assessment methods (in Czech)
Předmět bude zakončen písemnou zkouškou. Součástí zkoušky bude odevzdání a obhajoba seminární práce na téma vztahující se k výživě člověka.
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms Spring 2005, Spring 2006.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/spring2007/RV2MP_VYZ