FF:HIB0442 Culture-History of Wine - Course Information
HIB0442 Culture-History of Wine
Faculty of ArtsAutumn 2016
- Extent and Intensity
- 2/0. 4 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- Mgr. Martin Markel, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.
Department of History – Faculty of Arts
Supplier department: Department of History – Faculty of Arts - Timetable
- Wed 14:10–15:45 M21
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 80 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/80, only registered: 0/80, only registered with preference (fields directly associated with the programme): 0/80 - fields of study / plans the course is directly associated with
- History (programme FF, B-GE)
- History (programme FF, B-GK)
- History (programme FF, B-HI) (3)
- History (programme FF, B-HS)
- History (programme FF, B-MA)
- History (programme FF, N-HI) (2)
- History (programme FF, N-HS)
- Upper Secondary School Teacher Training in History (programme FF, N-GK)
- Upper Secondary School Teacher Training in History (programme FF, N-SS) (2)
- Course objectives
- history of wine like the fenomen of culture
- Syllabus
- wine in the world, wine in Europew, wine in Moravien, South Moravien
- Literature
- required literature
- KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
- JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
- FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
- recommended literature
- Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
- HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
- STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
- MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. - Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
- HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
- JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
- ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
- KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
- BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
- DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
- WOOD, Ellen Meiksins. Původ kapitalismu : delší pohled. Translated by Rudolf Převrátil. [Praha]: Svoboda Servis, 2011, 177 s. ISBN 9788086320700. info
- Teaching methods
- lecturs and discusion
- Assessment methods
- Oral colloquium aimed at checking the student’s ability to connect relevant facts into logical relations.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
- Enrolment Statistics (Autumn 2016, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/autumn2016/HIB0442