FF:PHNE Contemporary Ethics - Course Information
PHNE Contemporary Ethics
Faculty of ArtsSpring 2024
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. PhDr. Radim Brázda, Dr. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. PhDr. Radim Brázda, Dr.
Department of Philosophy – Faculty of Arts
Supplier department: Department of Philosophy – Faculty of Arts - Timetable
- Mon 10:00–11:40 A11, except Mon 15. 4.
- Prerequisites
- Bachelor's exam
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Philosophy (programme FF, N-PH_) (3)
- Course objectives
- The course presents selected problems and issues of current ethics by means of interpretation of excerpts from ethical works or philosophical works with ethical implications. The aim is to acquaint students with part of current ethical discourse. Students will receive information on themes, questions and discussions of current ethics, will be able to reconstruct basic contexts and arguments included in the work of selected philosophers.
- Learning outcomes
- Studenti budou schopni vyjmenovat a interpretovat varianty podstatných problémů soudobé etiky, vysvětlit okolnosti jejich vzniku a zařadit je do kontextu soudobé filozofie. Na základě analýzy textů budou schopni formulovat a rekonstruovat argumenty nezbytné pro posouzení a evaluaci vybraných problémů morální filozofie a zvážit jejich možné dopady.
- Syllabus
- Naturalizace etiky a neduhy neurofilozofie (P. Churchlandová) Rozhodování (S. Zweig a Netrpělivost srdce) Samota jako etický problém (hikikomori a T. Macho) Klima a atmosféra (T. Watsui a P. Sloterdijk nejen o počasí) Násilí a utrpení (R. Rorty a S. Žižek) Ctnosti a neřesti (příklady etiky ctností) Hluk ve věku své technické reprodukovatelnosti (T. Lessing) Jídlo jako morální problém (H. Lemke) Diskurzivní etika nebo provizorní morálka (J. Habermas a O. Marquard) Spravedlnost (a její dimenze - M. Sandel) Pobouření z etické perspektivy (P. Sloterdijk a T. Macho).
- Literature
- LEMKE, Harald. Ethik des Essens : Einführung in die Gastrosophie. Neuausgabe. Bielefeld: Transcript, 2016, 588 stran. ISBN 9783837634365. info
- CHURCHLAND, Patricia Smith. Mozek a důvěra, aneb, Co nám neurověda říká o morálce. vydání první. Praha: Dybbuk, 2015, 262 stran. ISBN 9788074381157. info
- CHURCHLAND, Patricia Smith. Braintrust : what neuroscience tells us about morality. Princeton, N.J.: Princeton University Press, 2011, 273 s. ISBN 9780691137032. info
- Teaching methods
- Lectures and class discussion.
- Assessment methods
- Lectures, discussion of selected texts, discussion papers, home study; completion of seminar preparation and essay on assigned topic.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course is taught annually.
- Teacher's information
- https://elf.phil.muni.cz/elf3/course/view.php?id=1600
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2024/PHNE