Vlákno: Nástroj/
Adéla Závadová
29. 1. 2021 09:20nové
Vážení,
ráda bych se Vás zeptala, jaké nástroje (myšleno hra na hudební nástroj) jsou v programu Učitelství pro 1. stupeň budou vyžadovány? Jestli jen klavír, nebo lze vybrat jiný nástroj. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Adéla Závadová
29. 1. 2021 09:44nové
Ano, je to jen klavír. Pro úplnost dodávám stručnou charakteristiku celé hudební výchovy v programu Učitelství pro 1. stupeň ZŠ:
Předpokladem jsou znalosti základních hudebně teoretických pojmů, čtení a psaní not v houslovém i basovém klíči, stupnice dur a moll, stavba základních intervalů, durových a mollových kvintakordů a dominantního septakordu včetně obratů, hlavní harmonické funkce (T, D, S).
Schopnost opakovat jednoduché melodicko-rytmické útvary, sluchově analyzovat a zazpívat jednotlivé tóny zahraných kvintakordů, popř. dominantního septakordu.
Kultivovaný a intonačně čistý přednes jednoduché písně, zřetelná výslovnost bez artikulačních vad.
Pro hru na klavír zvládnutí technických cvičení a přednesových skladeb na úrovni některé ze standardních klavírních škol pro začátečníky. Doporučená vstupní úroveň je absolutorium 1. stupně základní umělecké školy.
Od 3. ročníku také hra na sopránovou zobcovou flétnu.
Hra na jiné hudební nástroje se nevyučuje a nemůže nahradit hru na klavír!