26. 11. 2018 11:42nové

Máte nejasnosti ohledně toho, jak studium v tomto programu probíhá?

Zajímá vás, co vás v rámci tohoto studia čeká?

Volíte mezi příbuznými programy a potřebujete více podrobností?

Tápete, jakým směrem se může po absolvování tohoto programu ubírat vaše kariéra?

Neváhejte se zeptat na cokoli, co vás ohledně náplně vybraného programu zajímá!

Toto fórum neslouží pro dotazy spojené s administrativou přijímacího řízení, ty směřujte na e-mail: prihlaska@muni.cz, nebo se podívejte na nejčastěji kladené otázky a odpovědi: http://is.muni.cz/prihlaska/faq/.
Daniela Javorská
14. 1. 2019 19:19nové
1/1
Dobrý den,bude možné podat přihlášku na srbštinu?Popř.chorvatštinu,jaké jsou možnosti kombinací?Děkuji
14. 1. 2019 19:39nové

Dobrý den,
v letošním roce lze podat přihlášku na tři studijní plány programu, a to sdružené studium - hlavní plán (k němu si můžete zvolit jakýkoliv vedlejší plán, který vidíte v nabídce), nebo sdružené studium - vedlejší plán (a k němu si můžete zvolit jakýkoliv hlavní plán, který vidíte v nabídce), a jako třetí je tu možnost specializace - chorvatština.

Specializace je plnohodnotné filologické studium s intenzivním jazykovým kurzem chorvatštiny, jehož cílem je připravit studenta na co nejvyšší možné úrovni ovládat zejména jazyk a literaturu, sdružená studia mají nabídku jazykových kurzů poněkud omezenou, protože jsou primárně zaměřeny na historii, kulturu a etnografii Balkánu a je vhodné je kombinovat s obory, které mohou dobře doplnit (jiné jazyky nebo společenské vědy, historie apod.).

Chorvatština sice není srbština, ale tyto jazyky jsou naprosto srozumitelné, když se naučíte chorvatsky, domluvíte se i v Srbsku, Bosně a Hercegovině i Černé Hoře. Pokud byste ale trvala na srbštině, pak nabízíme i kurzy srbského jazyka, ty jsou určeny pro neoborové studenty a pro studenty sdruženého studia.

Pokud se tedy chcete naučit srbsky, zvolte si plán sdružený a v rámci něj pak studujte srbštinu, pokud se chcete naučit chorvatsky, zvolte si specializaci chorvatština, která Vám zaručí mnoho jazykových hodin a cvičení.

Pokud Vám není něco jasné, klidně se dál ptejte :)

Zdraví
Pavel Pilch