23/11/2018 13:10new

Máte nejasnosti ohledně toho, jak studium v tomto programu probíhá?

Zajímá vás, co vás v rámci tohoto studia čeká?

Volíte mezi příbuznými programy a potřebujete více podrobností?

Tápete, jakým směrem se může po absolvování tohoto programu ubírat vaše kariéra?

Neváhejte se zeptat na cokoli, co vás ohledně náplně vybraného programu zajímá!


Toto fórum neslouží pro dotazy spojené s administrativou přijímacího řízení, ty směřujte na e-mail: prihlaska@muni.cz, nebo se podívejte na nejčastěji kladené otázky a odpovědi: http://is.muni.cz/prihlaska/faq/.

Lenka Poláková
7/6/2021 12:58new

Dobrý den,

Mám dotaz k jednooborové pedagogice. Chtěla bych se zeptat jaké je reálné uplatnění na trhu práce? Uvažuju jestli na tento obor jít, ale moc mě nepřesvědčilo uplatnění v profilu oboru. Nebo lépe řečeno, asi tomu pořád nerozumím. Člověk s tímto vystudovaným oborem v podstatě nemůže jít do školy nebo školky jako učitel, tak na jakou pozici se potom hlásí?

Předem děkuji za odpověď
S přáním pěkného dne
Lenka Poláková
7/6/2021 15:42new
Dobrý den,
nejsem si jistý, zda se ptáte na bakalářské studium nebo na navazující magisterské studium. Zkusím odpovědět obecně: Jednooborové studium pedagogiky nepřipravuje přímo na pozici učitele, byť to není vyloučeno. Šlo by pak o učitele pedagogiky na střední škole (typicky na střední pedagogické škole). Pedagogika se u nás studuje jako odborné studium, kdy se zaměřujeme na různá témata v oblasti vzdělávání a školství, včetně výzkumu v oblasti vzdělávání. Absolventi jsou tak odborníky na oblast školství, vzdělávání, školské politiky apod. Naši absolventi pracují např. na různých krajských či městských úřadech (odborech školství), jiní absolventi pracují ve velkých firmách, nebo na jiných univerzitách. Mají vlastní firmy, zabývají se projektovým poradenstvím v oblasti vzdělávání atd. Jde o poměrně široké pole uplatnění. Podívejte se na prezentaci, kterou jsem připravil na Den otevřených dveří, ta by mohla být nápomocná rovněž: viz https://pedagogika.phil.muni.cz/aktuality/aktuality-ustavu/prezentace-ze-dnu-otevrenych-dveri-2021.
Pokud budete mít další dotazy, klidně pište.
Lenka Poláková
12/6/2021 10:55new

Dobrý den,

děkuji za zaslanou prezentaci.
A dotaz byl směřovaný především na bakalářské studium. Chtěla bych se ještě zeptat zda-li jsou potom pro absolventa vhodné třeba pozice vychovatele/asistenta pedagoga v klasickém školství nebo jestli by mohl pracovat v alternativním školství (Montessori lektor, Waldorfský učitel, apod.)?

Předem děkuji za odpověď
S přáním pěkného dne
Lenka Poláková
13/6/2021 22:39new

Dobrý den,
směřujeme spíše k tradičnímu školství. Vámi zmíněné směry vyžadují specifické vzdělávání či kurzy. To je ale spíše otázka pro zmíněné školy, co vyžadují za vzdělání. U nás se s těmito směry seznámíte, ale stát se tam učitelem je zase jiné téma. Mnozí studenti při studiu absolvují různé kurzy apod., aby si doplnili/rozšířili vzdělání.
Záleží vždy na studentovi, jak postupuje, jaké má cíle a priority. Možností je mnoho.

Srdečně,
J. Zounek