Vladimír Hlocký
13/10/2020 14:23new

Zdravím!

Uvažuji o studiu bakalářského programu "Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání" na Pedagogické fakultě. Na webu je uvedeno, že tento program má své logické pokračování v navazujícím magisterském programu Učitelství anglického jazyka pro základní školy. Ovšem já bych rád vyučoval na škole střední. Je možné, po dokončení bakalářského programu z Pedagogické fakulty, si podat přihlášku k vám na navazující magisterský program "Učitelství anglického jazyka a literatury pro střední školy?"

Popř. kdybych se držel logického magisterského programu na Pedagogické fakultě, tedy učitelství pro základní školy, uděluje mi tento diplom oprávnění vyučovat i na škole střední?

Děkuji mnohokrát!
13/10/2020 16:22new

Dobrý den,

děkuji za dotaz a za zájem o program Učitelství anglického jazyka a literatury pro střední školy.

To, že se přihlásíte do bakalářského studia Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Pedagogické fakultě, formálně nijak nebrání následnému podání přihlášky do programu Učitelství anglického jazyka a literatury pro střední školy na Filozofické fakultě. Pro přijetí do studia nicméně musíte složit přijímací zkoušky, které mají i oborovou část (lingvistika, literatura a kulturní studia), jež vychází z povinné literatury v klíčových kurzech bakalářského programu Anglický jazyk a literatura na FF MU. Soupis doporučené literatury je součástí informací o přijímacích zkouškách.

Pokud je mi známo, s diplomem z učitelství pro ZŠ jste kvalifikován pouze k výuce na příslušném stupni základních škol, nicméně existují možnosti placeného Doplňujícího pedagogického studia (DPS), díky nimž je možné si kvalifikace rozšířit i pro střední školy.

Chcete-li se stát učitelem pro střední školy, jeví se jako cesta přihlásit se do bakalářského programu Anglický jazyk a literatura a pak do navazujícího studia na FF MU, kde učitelství angličtiny pro střední školy přímo nabízíme.

Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mě obrátit.

S pozdravem

František Tůma