last modified 27/10/2008 13:19 new
Ostatní týkající se příjímacího řízení
Anna Záleská
14/5/2018 14:58new
Zápis ke studiu

Dobrý den,

mám dotaz ohledně zápisu ke studiu. Hlásila jsem se na fakultu sportovních studií na dva obory. Jsem přijata na obor RVS, ale u oboru fyzio jsem skončila pár míst pod čarou. Dočetla jsem se někde, že pokud se zapíše málo přijatých, dobírají se další uchazeči. Jelikož bych preferovala fyzio, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné se zapsat na RVS a v případě, že bych při doplňování u fyzio byla přijata, se zapsat tam a RVS zápis zrušit?

Děkuji za odpověď.
17/5/2018 19:38new

Dobrý den,

zápis zrušit možné není, ale studia můžete kdykoliv zanechat a tak jej v podstatě zrušit. V případě, že byste byla přijatá "dodatečně", tak se můžete zapsat na Váš preferovanější obor a studium méně preferovaného ukončit jeho zanecháním (viz https://www.muni.cz/studenti/zanechani-studia).
Lucie Němcová
12/6/2018 21:51new
Dobrý den,
mám podobný problém, ale jedná se o sociální a speciální pedagogiku. Když se zapíšu na sociální a poté na speciální, tam nebudu mít žádný problém s tím, že zanechám studium? Například ohledně stipendia atd.Je to klasický postup? Slysela jsem i o nějaké omluvě, že se nemohu dostavit na zápis. A poté se přihlásit na obor, kde jsem momentálně pod čarou.
13/6/2018 11:13new

Dobrý den,

zanechání studia platí pro všechny obory stejně. Studium kdykoliv můžete ukončit jeho zanecháním. Nicméně pokud například máte zájem o stipendium na podporu ubytování, tak to je přiznáváno pouze těm studentům, kteří daný studijní program (tj. např. bakalářské studium jakéhokoliv oboru) studují jako svůj první studijní program (viz https://www.muni.cz/o-univerzite/uredni-deska/stipendijni-rad-mu, čl. 8). Pokud byste tedy první studium zanechala a studovala v druhém studiu, pak již na toto stipendium nemáte nárok.

O náhradní termín zápisu zažádat můžete na studijním oddělení Vaší fakulty (studijni@ped.muni.cz), o jeho přiznání ovšem rozhouje fakulta. Rozhodně Vám ovšem nedoporučuji se spoléhat na to, že budete přijata na některý obor, na který jste nebyla přijata pro nedostačující kapacitu oboru. Fakulty každoročně počítají s určitým procentem přijatých uchazečů, kteří se ke studiu nezapíšou, a proto rovnou přijímají uchazečů o toto procento více. K "dobírání" studentů tedy téměř nikdy nedochází.