Thread: TSP obecně/
Sára Šerá
13/5/2019 16:40new
Percentil a další varianty testu

Dobrý den,

v e-přihlášce mám uvedený percentil pro mnou psanou variantu TSP.
Chtěla bych se zeptat, jak to dále funguje?

Budu přijata pouze na základě uvedeného percentilu, nebo se jeho hodnota bude ještě měnit podle ostatních variant TSP?

Jakým způsobem to funguje s ostatními variantami?

Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Večerková Sára
13/5/2019 17:57new
To by mne také zajímalo, co jsem četla tak prostě se seřadí do jednoho žebříčku, percentily všech bez ohledu na variantu, ale nejsem si jistá jestli jsem to pochopila správně...
Dalibor Holan
13/5/2019 20:00new

Já myslím, že odpověď se “skrývá” přímo ve vaší e-přihlášce.

Jak se počítá percentil?
Pro každý odpovědní formulář uchazeče je určen celkový počet získaných bodů. Podle tohoto počtu jsou v rámci dané varianty zadání výsledky setříděny a dle pořadí zařazeny do tzv. percentilu podle úspěšnosti.

Percentil je číslo, které udává, kolik procent řešitelů dané varianty dosáhlo stejného nebo horšího výsledku jako daný uchazeč. Nejúspěšnější test má tedy percentil 100, nejméně úspěšný má percentil téměř nulový.

Pro přijímání ke studiu není rozhodující absolutní dosažený počet bodů, ale pouze pořadí mezi hodnocenými uchazeči

Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že záleží pouze na dané variantě.
13/5/2019 20:49new
Jasně, ale určitě ne všichni co se hlásí na jeden obor psali tu samou variantu, ne? Takže tak musí udělat nějaký žebříček pro každý obor, něm bude pořadí podle dosaženého percentilu každého jednotlivce dle varianty, ale žebříček bude prostě jeden otazník a nebo se bude přijímat ve stylu že na daný obor se prijmee třeba pět nejlepších každé varianty?
Dalibor Holan
last modified 13/5/2019 21:33 new
Já určitě nejsem z nejpovolanějších, ale tohle mi příjde naprosto jasné. Nikde se nepíše o oborech nebo fakultách apod. Dejme tomu, že jste psala variantu č.4. Tuto variantu s Vámi psalo x uchazečů, kteří se hlásili na PdF, FF, PrF, FSpS, ESF atd. Dle mě, a opravte mě, pokud se mýlím, je úplně jedno, kdo se kam hlásí. Percentil se počítá z varianty č.4 a Vaše pořadí v oboru např. Pedagogika se počítá na základě výsledku v dané variantě. Ano, je to trochu nespravedlivé, protože Vaši variantu mohlo psát x géniů, kteří hranici percentilu zvedli. Variantu č. 5 pak mohlo psát x méně zdatných, kteří laťku naopak snížili. 30 správných odpovědí pak mohlo mít percentil 70 ve variantě č. 4, kdežto stejný počet správných odpovědí mohlo znamenat percentil 90 ve variantě č.5. Fakulta, kam jste se hlásila stanoví minimální hranici pro přijetí na daný obor. Pokud jste tedy dosáhla alespoň minimálního stanoveného percentilu, budete přijata bez ohledu na to, jakou variantu jste psala.
13/5/2019 22:10new
No a to je tedy co říkám na začátku, že se udělá žebříček na daný obor a v tom žebříčku budou uchazeči o daný obor seřazení dle percentilu, bez ohledu na varianty.
Dalibor Holan
13/5/2019 22:39new
Nepochopil jsem Váš pojem “žebříček.” Důležité ovšem je, že jsme to nějak osvětlili.
14/5/2019 01:42new
ano, je to tak... předpokládá se, že jednotlivé varianty mají shodnou obtížnost