Vlákno: Odvolání/
Juraj Beňo
2. 8. 2020 11:15nové
neprijatý z kapacitných dôvodov
Vzhľadom na to že som neprijatý z kapacitných dôvodov ale dosiahol som percentil nad 80, budem nejakým spôsobom informovaný o uvoľnení miesta alebo mám o to zažiadať nejakým iným spôsobom?
Barbora Ptáčková
2. 8. 2020 12:49nové
Také mám ten samý problém ohledně studia psychologie. Jsem nepřijatá z kapacitních důvodů a zajímalo by mne též, jestli mám zasílat odvolání nebo bude vypsáno nějaké dovýběrové řízení?
Děkuji
3. 8. 2020 20:19nové
Totéž. Odvolání má význam posílat jenom tehdy, máte-li dojem, že přijímací řízení neproběhlo procedurálně správně. Pokud bude fakulta dobírat další lidi, udělá tak sama a nabídne místa dalším v pořadí, bez ohledu, jestli zájem vyjádřili nebo ne.
4. 8. 2020 00:20nové

Je podivné, jak se mezi lidmi drží představa, že je dobré podat odvolání, když někdo skončí pod čarou v přijímacím řízení na vysoké škole. Když přitom odvolání má ve správním právu jinou funkci než se přihlásit o to, že fakt chci, aby správní orgán rozhodl jinak, i když jeho rozhodnutí i předcházející řízení bylo bez vad. Nemáte někdo tip, kde se tohle vzalo?

4. 8. 2020 07:49nové
Tak podle některých uchazečů na FF podání odvolání doporučují přímo studijní referentky...
4. 8. 2020 12:47nové

Hm...tak to je...éééé... jak to říct - no, jde to přímo proti informacím k odvolání, které má FF na webu - viz zde:
https://www.phil.muni.cz/do/phil/Pracoviste/prijimaci/materialy_uchazeci/zavazne_informace/informace_neprijatym_uchazecum.pdf

Pak ať si ovšem nestěžují na zahlcení dotazy, když se mezi lidmi šíří informace, že na studijním jim řeknou něco jiného. Taky bych si zavolala, abych dostala lepší zprávu :-)
4. 8. 2020 12:34nové

No, tak například na UPOLu mají napsáno, že když jsou nepřijati z kapacitních důvodů, tak má smysl se odvolat. Pravděpodobně v případě "dobírání" pracují jenom s těmi, kteří odvoláním vyjádří svůj setrvávající zájem o studium... cituji doslova z textu na jejich stránkách:

"b) TEXT ROZHODNUTÍ: nepřijat pro nedostačující kapacitu oboru

VYSVĚTLENÍ TEXTU: uchazeč úspěšně vykonal přijímací zkoušku, ale nebyl ke studiu přijat z kapacitních důvodů. V případě, že se k zápisu do studia nedostaví dostatečný počet uchazečů, je možné takového uchazeče na základě jeho odvolání dodatečně ke studiu přijmout – PODÁVAT ŽÁDOST O PŘEZKOUMÁNÍ ROZHODNUTÍ (ODVOLÁNÍ) PROTI NEPŘIJETÍ KE STUDIU MÁ SMYSL!

c) TEXT ROZHODNUTÍ: nepřijat pro neprospěch u přijímací zkoušky

VYSVĚTLENÍ TEXTU: uchazeč nevykonal úspěšně přijímací zkoušku, počet získaných bodů není dostatečný pro přijetí ke studiu. Takové rozhodnutí děkana fakulty nelze změnit a – PODÁVAT ŽÁDOST O PŘEZKOUMÁNÍ ROZHODNUTÍ (ODVOLÁNÍ) PROTI NEPŘIJETÍ KE STUDIU NEMÁ SMYSL!"

Ale na Masaryčce je to jinak - a uchazeči si málokdy uvědomují, že se musí zajímat o to, jak to je konkrétně na škole, na kterou se hlásí...
4. 8. 2020 14:01nové

Tak to je dost divný. Tahle praxe UPOLu přece není právně ok. Nebo snad jo?

V čl. 17 odst. 3 Řádu přijímacího řízení Univerzity Palackého v Olomouci je toto: V případě, že rektor dojde k závěru, že napadené rozhodnutí je v rozporu s právními předpisy či vnitřními předpisy UP nebo fakulty nebo že je jinak nesprávné, pak děkanovo rozhodnutí změní či zruší. V opačném případě rektor odvolání zamítne a děkanovo rozhodnutí potvrdí. Což mi přijde v pohodě. Ale nepřijde mi, že by v tom měla oporu ta praxe, která se uvádí na stránkách.

4. 8. 2020 15:04nové
Přiznám se, že v "právničině" nejsem kovaná, takže nedovedu posoudit. Ale pokud tak postupuje jedna vysoká škola, mohou si uchazeči snadno myslet, že to je obvyklá praxe...