Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Přehled videí

Úvod

Několik obrazů z dějin Evropy

http://www.youtube.com/watch?v=TKh-VpD1-mo

Středověké státní zřízení

Svatá říše římská

je název zaniklého státního útvaru ve střední Evropě s mocenským centrem v Německu.

Říšská koruna – (SŘŘ)

Odkaz na www.youtube.com

Starověké a středověké trestní právo

Die Stadt im späten Mittelalter (město v pozdním středověku – dokument) – německy

Tento dokumnet nastiňuje trestní právo ve středověku.

Odkaz na www.youtube.com

Tělesné tresty ve středověku

Odkaz na www.youtube.com

Inkvizice ve středověku

Odkaz na www.youtube.com

Kladivo na čarodějnice (1969)

Film vypráví o čarodějnických procesech ve Velkých Losinách a v Šumperku v 17. století. Inkvizitor nechává upalovat ženy, u kterých se objeví nějaký náznak čarodějnictví, např. zaříkávání. Oběti postupně vybírá tak, aby zlikvidoval názorové odpůrce a bohaté lidi, jejichž majetek by se pak mohl zkonfiskovat. Přiznání vynucuje mučením. Mezi oběti procesů se postupně dostanou i kněz a šlechtic, hájící nespravedlivě odsouzené a ukazující na nelidské metody výslechů.

Ve filmu je vidět vznik navozování atmosféry strachu mezi lidmi a metody vynucování „přiznání“. Protože tyto metody připomínaly dobu stalinismu (50. léta), film byl stažen z distribuce a na televizních obrazovkách se objevil až po roce 1989.

Počátky konstitucionalismu a přirozenoprávní kodifikace

Francouzská revoluce

Obecně je vnímána jako hlavní přelomový bod evropských kontinentálních dějin, znamenala přechod od absolutismu k občanství a ustavení všech lidí jako hlavní politické síly.

Ústavněprávní aspekty revoluce 1848–1849

Rok 1848

Evropské revoluce 1848, známý v některých zemích jak Jaro národů nebo Rok revoluce, byl série revolucí, které propukly v Sicílii a pak, dále spustil revolucí 1848 ve Francii, brzy se šířil do zbytku Evropy. Tyto evropské revoluce byly násilné důsledky palety změn, které se konaly v Evropě v první polovině 19. století. V politice, obou buržoázních reformátorech a radikálovi politici hledali změnu ve vládách jejich národů.

Trailer k filmu „1848“

Odkaz na www.youtube.com

Revoluce v Maďarsku

Odkaz na www.youtube.com

Parlament v Budapešti

Odkaz na www.youtube.com

Paulskirche – Frankfurt nad Mohanem

Zde se konalo zasedání Národního shromáždění.

Evropa v letech 1848–1918

Portrét Otto von Bismarcka

Bismarck byl jeden z nejvýznamnějších politiků 19. století a budovatel sjednoceného Německa. Byl první ministr Pruska (1862–1890) a první v řadě německých kancléřů (1871–1890). Jeho nekompromisní přístup k řešení politických problémů a autoritativní vystupování vůči sněmu mu vyneslo přezdívku Železný kancléř.

Evropské integrační tendence v 1. pol. minulého století

Pařížská mírová konference, Versailleská mírová smlouva

je jedna z pařížských mírových smluv uzavřených roku 1919 jako výsledek šestiměsíčního jednání na Pařížské mírové konferenci, která oficiálně ukončila první světovou válku mezi Centrálními mocnostmi a Státy Dohody. Smlouva požadovala, aby Německo přijalo plnou odpovědnost za vypuknutí první světové války a aby zaplatilo značné válečné reparace.

Podmínky Versailleské smlouvy

Odkaz na www.youtube.com

Státní zřízení a právo nacistického Německa

Výmarská republika – výmarská ústava (německy)

Výmarská republika je označení pro historické stádium Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933. Přestože oficiální název Německa i nadále zněl Německá říše (Deutsches Reich), jednalo se o čistě republikánský spolkový státní útvar, s demokratickou spolkovou ústavou, přijatou v roce 1919 ve Výmaru, kde se po lednových volbách roku 1919, sešel 6. února 1919 první skutečně demokraticky zvolený parlament v německé historii.

Odkaz na www.youtube.com

Uchopení moci 30. ledna 1933 – filmový týdeník (německy)

30. ledna 1933 byl Adolf Hitler ustaven německým říšským kancléřem, a toto datum se proto považuje za okamžik převzetí moci v Německu nacisty. Cesta od republiky k diktatuře však není tak jednoduchá a proces převzetí moci probíhal během delšího období.

Odkaz na www.youtube.com

Požár Říšského sněmu, zasedání Reichstagu v Krollově opeře, přijetí nouzových opatření (ukázka z filmu The Rise Of Evil) – Anglicky s anglickými titulky

Odkaz na www.youtube.com

Triumf vůle (Triumpf des Willens) – režie: Leni Riefenstahl – s českými titulky

Ukázka z filmu:

Tento propagandistický film dokumentuje sjezd NSDAP konaný v roce 1934 v Norimberku. Snímek zachycuje reálie nacistického Německa. Triumf vůle představuje hrubou, ale novátorskou demonstraci technických možností, od geniálních záběrů kamery z výtečně volených úhlů a překvapivě nádherné kompozice až po neúnavný běh pečlivého střihu. Jde o stále fascinující, mrazivé svědectví filmu, který je možné zneužít pro falešnou duševní estetiku v otevřeně politickém zájmu.

Dokument začíná Hitlerovým příletem, jeho sestupem z mraků. Hitlerův hlasitý pozdrav a obdiv ke shromážděným davům, jimž salutuje, je ústředním tématem tohoto představní jeho politické filozofie a divadla světa a půjčuje mu znepokojivé charisma, navzdory postoji a uřvané pronikavosti. Potom následuje kaleidoskop překvapivých záběrů: vesele se radující urostlí mladíci, průvody se zapálenými pochodněmi, rituál s máváním svastikou, vojenská přehlídka, tisíce dobře vycvičených dětí slibujících věrnost hnutí a nepřetržité folklorní vystoupení končící nacistickou hymnou, písní Horsta Wessela. Zdroj textu: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/463323-triumf-vule

Třetí říše v barvě 1/12 The Third Reich in Colour 1/12 Das Dritte Reich in Farbe (Česky)

Černobílých dokumentů o nacistickém Německu a druhé světové válce bylo natočeno poměrně mnoho. Třetí říše v barvě unikátní v tom, že nabízí pohled na tehdejší dobu prostřednictvím dobových barevných filmů. Je přitom poměrně málo známé, že barevná filmy existovaly už ve třicátých letech. Používaly se však jen velmi zřídka. Každý dochovaný barevný film je proto velmi vzácný. Zachycuje nejen děj, ale i tehdejší atmosféru.

Ich klage an, 1941, režie Wolfgang Liebeneiner. (německy s českými titulky)

Nacistická filmová politika začala po Hitlerově nástupu k moci a po vzniku nacistické diktatury v Německé říši je nedělitelně spojena s Goebbelsovým Říšským ministerstvem pro osvětu a propagandu. Možnostmi filmu byli osobně fascinováni Joseph Goebbels, Hermann Göring a Adolf Hitler. Tématu eutanázie byl věnován hraný film Ich klage an ("Žaluji") z roku 1941. Dramaturgicky zdařile vybudovaný, velmi sugestivně inscenovaný agitační film sloužil nacistickým orgánům k ospravedlnění jejich systematického vyhlazování duševně nemocných a k psychologické přípravě zákona o asistované smrti 'Sterbehilfegesetz'." Zdroj textu: http://prolife.cz/?a=40&id=121

Okupace Čech a Moravy německou armádou – vznik protektorátu Čechy a Morava

Německý filmový týdeník

Odkaz na www.youtube.com

Proces před Lidovým soudním dvorem – Roland Freisler (1944) – (německy, anglicky)

Během nacistického režimu v Německu byl ustanoven takzvaný Volksgerichtshof (lidový soudní dvůr), který měl řešit případy zrady, resp. velezrady. Jednalo se ve většině případů o řízení proti politickým odpůrcům, zastáncům tehdy nekonvenčních názorů. K nejznámějším procesům patří řízení proti skupině důstojníků, kteří připravovali atentát na Hitlera 20. července 1944.

Dokument o nacistickém právníkovi a soudci Lidového soudního dvora Rolandu Freislerovi (anglicky)

Sophie Scholl-Die letzten Tage – ukázka z filmu – proces před LSD (německy, anglicky)

byla německá studentka a křesťanská pacifistka, členka nenásilné protinacistické skupiny Bílá růže, kterou se svým bratrem posléze v podstatě vedla.

V únoru 1943 byla spolu s bratrem přistižena při distribuci protinacistických a protiválečných letáků. Po krátkém vyšetřování byla společně s bratrem a Christophem Probstem postavena před Lidový soud, kterému předsedal neslavně proslulý Roland Freisler, odsouzena k smrti pro velezradu a popravena gilotinou.

Odkaz na www.youtube.com

Holocaust – příběh rodiny Weissových – (anglicky)

HOLOCAUST. THE STORY OF THE FAMILY WEISS, USA, 1978. Čtyřdílný seriál mapující právní i faktické pronásledování Židů v Německu 1933 – 1945.

Odkaz na www.youtube.com

Sovětské Rusko – hladomor

Vrcholný představitel ruských komunistů Zinovjev řekl: "Bez slitování budeme po stovkách pobíjet své nepřátele, nikoho nebudeme šetřit. Ať jsou jich tisíce, všichni se utopí ve vlastní krvi. Za krev Lenina, Urického, Zinovjeva a Volodarského ať teče povodeň buržoazní krve! Tolik, kolik bude možné!" (Krasnaja Gazeta, 1. září 1918)

Leningrad, 1917–1919

V obodobí hladomoru si členové komunistické strany užívali, ale pro ostatní občany se stal prostředkem k přežití kanibalismus.

Zdroj: http://www.svetbezkomunismu.cz/index.php?article_file=galerie/sovet.html

Ruská revoluce 1917 (anglicky, rusky)

Lev Trockij

byl bolševický revolucionář a marxistický teoretik židovského původu. Významnou úlohu hrál jako vrchní velitel bolševické armády během ruské občanské války, po smrti Lenina upadl do nemilosti Stalina a byl vypovězen ze země. Usadil se v Mexiku a zde byl v roce 1940 zavražděn.

Vladimir Iljič Lenin

byl ruský komunistický politik a revolucionář, vůdce bolševické strany, první předseda vlády SSSR a teoretik leninismu.Všeobecně je označován za zakladatele komunistického Sovětského svazu. Stál v čele bolševické revoluce roku 1917 v Rusku. Byl inspirátorem a hlavním organizátorem masového vyvražďování vlastního obyvatelstva

Josif Vissarionovič Džugašvili

známý též jako Stalin byl sovětským diktátorem v letech 1927–1953.

Je považován za jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva; oběti jeho vlády se nejspíše nikdy nepodaří zcela spočítat (jen počet mrtvých při uměle vyvolaném hladomoru na Ukrajině se odhaduje na 3,5 miliónů), někteří historici zastávají názor, že za dobu svého neomezeného vládnutí přímo či nepřímo má na svědomí více občanů SSSR, než bylo zabito během druhé světové války.

Projev Stalina k nové sovětské ústavě

Odkaz na www.youtube.com

Mapy

2000 let dějin Evropy

Odkaz na www.youtube.com

Politické hranice Evropy 1519–2006

Odkaz na www.youtube.com
Stránky Právnické fakulty MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU, 2009
| Kontakt, stránky střediska na Elportále