Website Builder Free Web Templates Website Templates Web Design

Sysel obecný (Spermophilus citellus Linnaeus, 1766)

Hlodavec s kratším tělem na nízkých nohách. Dorůstá délky 180-240 mm a váhy 240-340 g. Má přiléhavé osrstění (vypadá štíhlejší) a nedlouhý, přiléhavě osrstěný ocas. Zbarvení je na hřbetě žlutohnědé, rezavohnědé nebo pískově šedožluté s nejasnými světlými skvrnami, spodina těla bývá jednobarevně žlutá, jenom brada, krk a také úzké proužky kolem velkých černých očí jsou bílé. Ušní boltce jsou malé, jen částečně vystupující ze srsti.

Fotografie převzata z http://commons.wikimedia.org/.

Ekologie: Sysel obecný je původně stepní živočich, dává přednost lokalitám s nízkou trávou, kde má dobrý výhled do okolí. V 50. letech 20. století obýval kulturní step téměř všude v nižších až středních polohách ČR (do 500-700 m n. m.), se řadí k našim nejvzácnějším savcům. Počet známých současných lokalit nepřevyšuje tři desítky a stále ubývá.

Rozšíření: Především v jihovýchodní Evropě a Malé Asii, ale místa jeho výskytu zasahují až do Polska a České republiky, kam se rozšířil s nástupem zemědělství. Počet známých současných lokalit u nás nepřevyšuje tři desítky a stále ubývá. Jsou ostrůvkovitě rozmístěny v západních, severních, středních i jižních Čechách a na střední i jižní Moravě.

Mapa zpracována podle Anděry (2010).

Mapa převzata z http://www.iucnredlist.org/.

 

Zdroje:

DUNGEL, J. & GAISLER, J. (2002): Atlas savců České a Slovenské republiky. Vyd. 1. Academia, Praha. 150 s. ISBN 8020010262.

ANDĚRA, M. (2010): Mapa rozšíření Spermophilus citellus v České republice. In: Zicha O. (ed.) Biological Library – BioLib. Citováno 30.11.2010. Dostupné na: <http://www.biolib.cz/cz/taxonmap/id18/>

http://commons.wikimedia.org/wiki/Spermophilus_citellus

http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/20472/0

http://www.biolib.cz/cz/taxon/id20585/