Preventivní lékařství II

Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a předmětů běžného užívání v ČR

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

UČO: 18452

Vymezení
Komentář ke snímkům č. 1 až 5 představuje obecný úvod. Vymezuje pojem potraviny a předmětu běžného užívání, hledáme analogii ke zdravotnickým prostředkům, k nimž může být hranice velmi neostrá. Základem je bezpečnost, kvalita a informace.
Nebezpečí
Komentář ke snímkům 6 až 17 pojednává o různých typech nebezpečí, a to o nebezpečích biologického, chemického a fyzikálního původu. Kromě patogenních mikroorganismů jsou významné i mikroorganismy indikátorové, chemické látky mají potenciál dlouhodobého působení, fyzikální nebezpečí zase potenciál poranění a úrazů. Problematické výrobky můžeme nalézat mezi potravinami i mezi prostředky k ochraně zraku.
Kontrola, řízení a dozor
Komentář ke snímkům č. 18 až 27 se týká prostředků a nástrojů kontroly, řizení a dozoru výrobků. Základním zákonným prostředkem je státní zdravotní dozor, který může být doplněn dobrovolnými nástroji, jakými jsou např. systému řizení kvality řady ISO. Avšak ani státní restrikce nenahradí poctivost v informování zákazníka.