Předmět oficiálně sestává z přednášek a cvičení. V tomto výjimečném semestru se budou přednášky odehrávat výhradně distanční formou, a to asynchronně, nebude-li předem řečeno jinak. Cvičení budou částečně formou samostatné práce, částečně distanční formou, nicméně synchronně v době rozvrhované výuky.
Máte zapnutý náhled celé osnovy, zpět na běžné zobrazení.
Načítání a prohlížení osnovy může být v závislosti na množství obsahu pomalejší.
Sylabus, organizační informace
Vážené kolegyně, vážení kolegové,
předmět BZNT031: Nutriční terapie a výživa člověka by vám měl poskytnout vhled do základních informací ohledně výživy, a to zejména:
- výživy ve zdraví a vybavit vás praktickými znalostmi, na základě kterých budete moct sami činit informovaná rozhodnutí a zároveň poskytnout jednoduchou radu ve svém okolí
- výživy v nemoci s přihlédnutím k vaší odbornosti či častým diagnózám, se kterými se můžete v praxi setkat
Ukončení předmětu
Přednáška
Přednáška je ukončena kolokviem. Kolokvium bude spočívat ve skupinové práci na vylosovaném souboru otázek a následné diskuzi nad vašimi vypracovanými odpověďmi.
Cvičení
V rámci cvičení bude zápočet udělen za splnění průběžných úkolů a aktivní účast na synchronních cvičeních. V průběhu semestru počítejte s následujícími událostmi:- hodnocení vlastního jídelníčku – odevzdání do příslušné odevzdávárny + zpětná vazba vyučujících
- synchronní cvičení na obaly potravin (o případných dalších cvičeních budete informováni s dostatečným předstihem, minimálně 2 týdny předem)
- průběžné evaluační odpovědníky
Sylabus
Týden semestru | Téma | Vyučující |
1. týden | Základní živiny, pitný režim | Mgr. Martin Krobot |
2. týden | Potravinové skupiny, výživová doporučení | Mgr. Martin Krobot |
3. týden | Výživa v průběhu života | Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. |
4. týden | Obaly potravin a jejich označování | Mgr. Martin Krobot |
5. týden | Alternativní způsoby stravování | Mgr. Jana Kráľová |
6. týden | Léčebná výživa I | Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. |
7. týden | - (výuka PA) - | - |
8. týden | Léčebná výživa II | Mgr. Kamila Stýskalíková |
9. týden | - (výuka PA) - | - |
10. týden | Výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě | Mgr. Jana Kráľová |
Základní živiny, pitný režim
Porozumění tomu, jak vypadají jednotlivé živiny, jakou mají strukturu a jaké jsou jejich vlastnosti, je základem pro to, aby bylo možné se společně bavit o jednotlivých potravinových skupinách a výběru těch vhodných potravin pro naši životosprávu a jídelníček dle našeho zdravotního stavu.
- obsah energie v jednotlivých živinách
- potravinové skupiny, ve kterých se jednotlivé živiny nacházejí
- základní charakteristiku živin (z čeho se skládají, co do nich řadíme)
- co určuje vlastnosti daných živin (kvalita mastných kyselin, plnohodnotnost bílkovin apod.)
Doplňující texty
Potravinové skupiny a výživová doporučení
Po zhlédnutí této přednášky bude vaším úkolem vypracovat váš třídenní záznam stravy a zhodnotit jej podle doporučení, o kterých se v přednášce budeme bavit. Takto zhodnocený záznam stravy mi pak prosím odevzdejte do Odevzdávárny, kterou najdete níže.
A co můžete hodnotit?
- počet porcí jednotlivých skupin potravin (měl/a jsem dostatek mléčných výrobků?)
- výběr potravin v rámci skupin (vybíral/a jsem si kvalitní pečivo?)
- zařazování nevhodných potravin
- co byste měli v rámci svého stravování změnit
Odevzdávárna je otevřena do 1. 11. 2020.
Výživová doporučení jsou základním kamenem komunikace mezi státem či zdravotníky na straně jedné a klientem nebo pacientem na straně druhé. Proces vedoucí k sestavení výživových doporučení není vůbec jednoduchý (byť se to tak může zdát, když na různá doporučení narazíme na každém druhém blogu) – stojí za nimi stovky hodin práce expertů v oboru a stovky studií a publikací, jejichž syntézou kvalitní výživová doporučení vznikají.
Proto jsou také doporučení velmi dlouho neměnná a k jejich úpravě dochází pozvolna – aby se odborníci shodli na úpravě nějakého parametru, je zapotřebí velmi silných důkazů o daném jevu, nikoliv jen jedna studie (ideálně pak na myších).
Poslední oficiální výživová doporučení pro Českou republiku pocházejí z roku 2005.
Výživová doporučení, ze kterých vycházíme v přednášce, pocházejí z programu Pohyb a výživa, který byl původně určen pro základní školy. V blízké budoucnosti se z nich však pravděpodobně stanou oficiální výživová doporučení pro Českou republiku.
Kromě doporučení založených na skupinách potravin pak existují také doporučení Společnosti pro výživu z roku 2012, které najdete na odkazu níže.
Přednáška
- doporučené počty porcí jednotlivých skupin potravin
- živiny, které z daných potravin získáváme
- výběr potravin v rámci dané skupiny
Výživa v průběhu života
Komentář vyučujícícho:
Ke zkoušce se prosím podívejte na následující témata:
- specifika jednotlivých životních etap, kritické nutrienty v každé etapě
- Specifické požadavky dětského organizmu na růst a vývoj, vlivy ovlivňující stravovací zvyklosti dětí
- Fyziologické změny ve stáří ovlivňující výživu
Přednášku jsem Vám rozdělila do tří částí
- Výživa dětí
- Výživa dospělých
- Výživa ve stáří
Obaly potravin a jejich označování
Obaly potravin jsou základním komunikačním prostředkem mezi výrobcem a zákazníkem. Díky obalu se může zákazník rozhodnout, zda danou potravinu zařadí do svého jídelníčku nebo ne, ale to jen za předpokladu, že informace na obalu budou úplné, pravdivé a nebudou zavádějící.
- údaje, se kterými se můžeme na obalu setkat
- podrobnější informace ke složení, datům použitelnosti / minimální trvanlivosti a alergenům
- rozdíly mezi výživovými a zdravotními tvrzeními
Přednáška
Pro zájemce a fajnšmekry
V registru nezapomeňte v rámci Search filters vybrat, že chcete vidět pouze autorizovaná (tj. schválená) tvrzení.
A jako zajímavost najdete níže video mapující matoucí označování potravin z dílny dTest:
Alternativní způsoby stravování
Vyučující: Mgr. Jana Kráľová
Prezentace je rozdělená do 3 části. První část je zaměřena na problematiku alternativních způsobu stravování, druhá část na vybrané módní redukční diety a poslední část na doporučení týkající se nastavení správné redukční diety (dle odborníků).
V přednáške se zaměřte na:
- základní přínosy a rizika jednotlivých alternativních způsobů stravování
- základní principy redukční diety
Léčebná výživa I
Vyučující: Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Celiakie
- etiologie, příznaky, diagnostika a léčba
- potraviny s obsahem lepku
- zásady bezlepkové diety
- rizika nedodržování bezlepkové diety
Potravinové alergie
- rozdíl termínu potravinová alergie a intolerance
- nejčastější potravinové alergie
- princip vzniku potravinové alergie
- prevence
- diagnostika a léčba potravinových alergií
Komentovaná prezentace:
Dobrovolný studijní materiál:
Léčebná výživa II
- co je to enterální výživa, k čemu je dobrá, kdy a jak ji používat, typy přípravků
- co je to parenterální výživa, kdy a jak ji používat, jaká jsou její rizika
Kdybyste měli jakékoliv dotazy, podněty, či připomínky, napište mi na 356688@mail.muni.cz
Přednáška bez komentáře: (komentovaná viz níže)
Komentovaná přednáška 1. část - intenzivní péče
Komentovaná přednáška 2. část - Enterální výživa
Komentovaná přednáška 3.část - parenterální výživa
Výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě
Přednáška je věnována problematice výživy zdravotnického záchranáře se zaměřením na stravování během nočních směn.
Z přednášky je důležité pochopit:
- co je to cirkadiánní rytmus
- následky narušení cirkadiánního rytmu
- základní principy stravování během nočních směn