Modul je věnovaný výživě pacientů. V úvodu jsou uvedené základní anamnestické údaje, kterým je nutné věnovat pozornost při spolupráci s lékaři, nutričními terapeuty a dalšími členy multidisciplinárního týmu pečujícího o hospitalizované pacienty na pracovištích intenzivní a resuscitační péče. Komplexní přístup v hodnocení stavu nutrice je u pacientů v intenzivní a resuscitační péči nezbytný, neboť vlivem celkového stavu organismu (systémová zánětlivá odpověď organismu atd.) může docházet ke změnám v jednotlivých hodnocených oblastech. Dále je rozebraná problematika indikací a kontraindikací parenterální a enterální výživy a specifických dietních doporučení u vybraných onemocnění. V samostatných podkapitolách jsou popsány možnosti aplikace parenterální a enterální výživy, příprava pacienta, pomůcek a samotný postup aplikace jednotlivých přípravků určených k parenterální a enterální výživě.
Ošetřovatelská péče v resuscitační a intenzivní medicíně I - cvičení
VÝŽIVA V INTENZIVNÍ PÉČI
CÍL
Po prostudování materiálů v tomto modulu budete schopni:
- vyjmenovat oblasti hodnocení stavu výživy u pacientů v intenzivní a resuscitační péči
- definovat indikace a kontraindikace parenterální a enterální výživy
- vyjmenovat zásady přípravy a aplikace enterální a parenterální výživy
- popsat přípravu pacienta, pomůcek a prostředí před zahájením podávání enterálních a parenterálních přípravků
- vyhodnotit toleranci výživy pacientem při enterálním podávání
- popsat postup jednotlivých výkonů (příprava pomůcek, pacientů, prostředí) spojené se zaváděním nasogastrické, nasojejunální sondy a PEGu
- zdůvodnit zásady související se specifickými dietními doporučeními u vybraných chorob