Ošetřovatelská péče v resuscitační a intenzivní medicíně I - cvičení

VÝŽIVA V INTENZIVNÍ PÉČI

Modul je  věnovaný výživě pacientů. V úvodu jsou uvedené základní anamnestické údaje, kterým je nutné věnovat pozornost při spolupráci s lékaři, nutričními terapeuty a dalšími členy multidisciplinárního týmu pečujícího o hospitalizované pacienty na pracovištích intenzivní a resuscitační péče. Komplexní přístup v hodnocení stavu nutrice je u pacientů v intenzivní a resuscitační péči nezbytný, neboť vlivem celkového stavu organismu (systémová zánětlivá odpověď organismu atd.) může docházet ke změnám v jednotlivých hodnocených oblastech. Dále je rozebraná problematika indikací a kontraindikací parenterální a enterální výživy a specifických dietních doporučení u vybraných onemocnění. V samostatných podkapitolách jsou popsány možnosti aplikace parenterální a enterální výživy, příprava pacienta, pomůcek a samotný postup aplikace jednotlivých přípravků určených k parenterální a enterální výživě.


CÍL 

Po prostudování materiálů v tomto modulu budete schopni:

  • vyjmenovat oblasti hodnocení stavu výživy u pacientů v intenzivní a resuscitační péči
  • definovat indikace a kontraindikace parenterální a enterální výživy
  • vyjmenovat zásady přípravy a aplikace enterální a parenterální výživy
  • popsat přípravu pacienta, pomůcek a prostředí před zahájením podávání enterálních a parenterálních přípravků
  • vyhodnotit toleranci výživy pacientem při enterálním podávání
  • popsat postup jednotlivých výkonů (příprava pomůcek, pacientů, prostředí) spojené se zaváděním nasogastrické, nasojejunální sondy a PEGu
  • zdůvodnit zásady související se specifickými dietními doporučeními u vybraných chorob