Kulturní konstrukce jinakosti

Regionální diferenciace: Agrární kultura

Prezentace

Ke shlédnutí online

Regionální diferenciace: Agrární kultura
PDF ke stažení

Ke stažení


Studijní materiály

Miroslav Válka: Tradiční zemědělství (s. 8 až 80)
VÁLKA, Miroslav: Homo faber. Tradiční zemědělství a lidová výroba. Brno 2014, s. 8–80.


Další literatura a kontrolní otázky

Literatura
  • Niederle, Lubor : Život starých Slovanů III/I. Hospodářství a ves. Praha 1916, s. 1–186.
  • Beranová, Magdalena : Zemědělství starých Slovanů. Praha 1988 (2000).
  • Beranová, Magdalena – Kubačák, Antonín: Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě. Praha 2010.
  • Petráňovi, Josef a Lydie : Rolník v evropské tradiční kultuře. Praha 2000.
  • Husa, Václav – Petráň, Josef –Šubrtová, Alena: Homo faber. Pracovní motivy ve starých vyobrazeních. Praha 1967.
  • Chotek, Karel: Kopanicový a žďárový způsob přípravy půdy v československých Karpatech. Archeologické rozhledy 13, 1961, s. 391–426.
  • Šach, František: Vývoj pluhu a české ruchadlo. Československá etnografie 3, 1955, s. 37–45.
  • Kramařík, Jaroslav: Příspěvek k historii českých rádel. Český lid 52, 1965, s. 321–332.
  • Šach, František: Soustava oradel Starého světa a zařazení nářadí z území Československa. Vědecké práce Zemědělského muzea 1963, s. 173–231.
  • Urbancová, Viera: Motykové hospodárenie v slovenskom poľnohospodárstve 19. a 20. storočia. Slovenský národopis 13, 1965, s. 3–32.
  • Kramařík, Jaroslav: Dřevěné rýče s železným okutím v českých zemích. Československá etnografie 7, 1959, s. 244–261.
  • Chotek, Karel : Staré způsoby v československém zemědělství. Žatva srpem. Československá etnografie 7, 1959, s. 275–290.
  • Stránská, Drahomíra : Lidové obyčeje hospodářské. Zvyky při setí. Národopisný věstník českoslovanský 23–26, 1930–1933 (též separát, Praha 1933).
  • Kunz, Ludvík : Obilní jámy. Rožnov pod Radhoštěm 2004.
  • Vařeka, Josef : Větrné mlýny na Moravě a ve Slezsku. Uherské Hradiště 1982.
  • Štěpán, Luděk – Křivanová, Magda: Dílo a život mlynářů a sekerníků v Čechách. Praha 2000.
  • Štěpán, Luděk – Urbánek, Radim –Klimešová, Hana : Dílo mlynářů a sekerníků v Čechách. Praha 2008.
  • Frolec, Václav: Jihomoravské vinohradnictví. Brno 1984.
  • Drábiková, Ema: Človek vo vinici. Bratislava 1989.
  • Smutná, Kateřina (ed.): Prameny k dějinám vinařství na Moravě. Brno 2004.
  • Štika, Jaroslav: Valaši a Valašsko. Rožnov pod Radhoštěm 2007.
  • Zápřah skotu (18. – 20. století). Národopisný věstník československý 3–4, 1969–1970.
  • Stanislav Brouček – Richard Jeřábek (eds.): Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Praha 2007 (autor jednotlivých hesel Zdeněk Tempír).
Kontrolní otázky
  1. Uveďte základní systémy obdělávání půdy
  2. Jaký rozdíl mezi typem a druhem orného nářadí
  3. Co je to hrabice?
  4. Uveďte typy vinařských nožů
  5. Na základě jakého kritéria se vytváří typologie zápřahu?