Máte zapnutý náhled celé osnovy, zpět na běžné zobrazení.
Načítání a prohlížení osnovy může být v závislosti na množství obsahu pomalejší.
Úvod, energetická hodnota potravin
Energetická hodnota vyjadřuje množství tepla, resp. energie, které vznikne rozkladem látek obsažených v potravině. Hlavní podíl na energetické hodnotě mají tuky, sacharidy a bílkoviny. Menší množství energie poskytuje i vláknina a také alkohol.
aminokyseliny, peptidy – a hlavně bílkoviny
Bílkoviny jsou hlavní a nenahraditelnou součástí výživy. Přijaté bílkoviny jsou rozštěpeny na jednotlivé aminokyseliny a ty poté využity ke stavbě a obnově tkání, enzymů, atd. Skladba aminokyselin (převážně těch esenciálních) je hlavním kritériem kvality bílkovin. Živočišné zdroje, jako např. mléčná bílkovina nebo vaječný bílek, poskytují vysoce hodnotné bílkoviny. Rostlinné zdroje tak vyvážené bílkoviny neposkytují, avšak jejich kombinací lze plnohodnotnou výživu také zajistit.
Slajdy z přednášek
Zajímavosti
lipidy a jiné tuky
Písemka 22. 12. 2021 v 11:00 zde:
Tuky jsou energeticky nejvydatnější živinou a navíc zdrojem esenciálních mastných kyselin a dalších doprovodných látek, např. vitaminů. Na jejich přítomnost ve stravě nás upozorní nedávno objevený receptor, byť jde hlavně o záležitost texturní. Smyslový vjem dále rozvíjejí běžně rozpuštěné aromatické látky. Pojem lipidy tedy zdaleka nezahrnuje pouze triacylglyceroly (byť jsou z hlediska výživy nejvýznamnější), ale i řadu dalších látek, jejichž společným rysem je hydrofobicita.
Další materiály: