BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D. (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 14. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 21. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 5. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 12. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 19. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 26. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 2. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 9. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 16. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 23. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 30. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 7. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 14. 12. 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiota.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.