BKH_ZAIO Základy obchodu a internacionalizace obchodu

Ekonomicko-správní fakulta
podzim 2022
Rozsah
tutorial 12 hodin. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Richter, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová
Dodavatelské pracoviště: Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Rozvrh
Pá 7. 10. 16:00–19:50 P106, So 22. 10. 12:00–15:50 P302b, 16:00–19:50 P302b
Předpoklady
znalost anglického jazyka je výhodou
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Jiné omezení: Minimální počet pro otevření předmětu je 10 zapsaných studentů. / The minimum number of enrolled students to open the course is 10.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se ze základními pojmy obchodu, zejména maloobchodu a velkoobchodu, s funkcemi a formami obchodu, s postavením a směřováním obchodu v současné ekonomice, s trendy budoucího vývoje obchodu v mezinárodním, resp. globálním prostředí a sílami internacionalizace. Cílem je taktéž pochopení významu a podstaty fungování obchodu (se zacílením na maloobchod a velkoobchod) v národní a globální ekonomice.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen:
- rozumět základním pojmům v obchodě (zejména v malo- a velkoobchodě)
- identifikovat význam a funkce obchodu v domácí ekonomice a globálním prostředí
- chápat působení různých makro i mikroekonomických faktorů na vývoj obchodu a maloobchodních a velkoobchodních procesů
- znát a chápat působení národních a nadnárodních organizací na fungování obchodu
- být schopen aplikovat znalost trendů a jejich dopadů v praktických situacích
- znát a být schopen porovnat zásadní rozdíly mezi různými typy a formáty maloobchodu
Osnova
  • 1. Význam a historie obchodu. 2. Základní pojmy. 3. Funkce obchodu. 4. Teorie obchodu - kolo maloobchodu; accordion theory a další. 5. Typy vlastnictví v obchodě (soukromé nezávislé, řetězce, družstevní, státní, franchising, netradiční). 6. Role národních a nadnárodních institucí a organizací pro vývoj obchodu. 7. Světové obchodní trendy, internacionalizace, globalizace, integrace, koncentrace, kooperace a diverzifikace. 8. Prostředí maloobchodu a velkoobchodu - dynamika změn - makroekonomické trendy a makroekonomické faktory vývoje. 9. Prostředí maloobchodu a velkoobchodu - dynamika změn - mikroekonomické trendy a mikroekonomické faktory vývoje. 10. Proces internacionalizace v obchodě 11. Maloobchodní formáty. 12. Přímý prodej. Omni a multi - channel maloobchod. 13. Informační a komunikační technologie v obchodě a elektronický obchod.
Literatura
    doporučená literatura
  • STERNQUIST, B. a E. B. GOLDSMITH. International Retailing. 3rd ed. New York: Fairchild Books, 2018. ISBN 978-1-5013-2363-8. info
  • TOPPS, G. a J. TAYLOR. Managing the Retail Supply Chain: Merchandising Strategies that Increase Sales and Improve Profitability. 1st ed. London: Kogan Page, 2018. ISBN 978-0-7494-8062-2. info
  • BERMAN, Barry, Joel R. EVANS a Patrali CHATTERJEE. Retail management : a strategic approach. Thirteenth edition, global e. Harlow, England: Pearson, 2018, 592 stran. ISBN 9781292214672. info
  • ČECHUROVÁ, Lenka, Petr JANEČEK, Lenka KRÁLOVÁ, Michal MIČÍK, Jan PETRTYL a Jan TLUČHOŘ. Moderní technologie v maloobchodě a cestovním ruchu : trendy a současná praxe. Vydání první. V Plzni: Západočeská univerzita, 2014, 196 stran. ISBN 9788026104551. info
  • MULAČOVÁ, Věra a Petr MULAČ. Obchodní podnikání ve 21. století. 1. vyd. Praha: Grada, 2013, 520 s. ISBN 9788024747804. info
  • POLOIAN, L. R. Retailing principles. Global, multichannel and managerial viewpoints. 2nd ed. New York: Fairchild Books, 2013. ISBN 978-1-56367-742-7. info
  • The globalization of retailing. Edited by Neil M. Coe - Neil Wrigley. Cheltenham, UK: Elgar reference collection, 2009, xi, 539. ISBN 9781848442368. info
  • PRAŽSKÁ, Lenka a Jiří JINDRA. Retail management. 2. přeprac. vyd. Praha: Management Press, 2006, 874 s. ISBN 80-7261-059-7. info
  • BURSTINER, Irving. Základy maloobchodního podnikání. Translated by Lidmila Janečková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1994, 880 s. ISBN 80-85605-55-4. info
    neurčeno
  • CIMLER, Petr a Dana ZADRAŽILOVÁ. Retail management. Vyd. 1. Praha: Management Press, 2007, 307 s. ISBN 9788072611676. info
Výukové metody
přednášky, diskuse, řešení případových studií a praktických příkladů
Metody hodnocení
1 písemný test a zpracování jedné seminární práce a její prezentace na tutoriálu
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/podzim2022/BKH_ZAIO