b5249 Moderní technologie a aplikace v prevenci

Fakulta sportovních studií
podzim 2025

Předmět se v období podzim 2025 nevypisuje.

Rozsah
0/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Marta Gimunová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Vojtěch Grün, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Student absolvoval předměty týkající se výživy a pohybových aktivit.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je v posledním ročníku studia si zrekapitulovat všechny stěžejní poznatky z předmětů studovaných v oboru Pohyb a výživa v prevenci. Tyto nabité znalosti budeme aplikovat do moderní doby, seznámíme se s využívání moderních technologií a aplikací, které podporují zdravý životní styl.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- shrnout nejdůležitější aspekty pohybových aktivit a výživy v prevenci;
- znát a využívat moderních technologií a nástrojů v primární prevenci;
- navrhnout vhodné diagnostické nástroje v primární prevenci;
- definovat parametry vhodné k pravidelnému monitoringu a vyhodnocovat jejich trendy;
- doporučit vhodné "wearables" a aplikace klientům v rámci monitoringu podporující jejich zdravý životní styl;
- využít umělou inteligenci pro svůj obor.
Osnova
  • 1. Úvod, nástroje well-beingu
  • 2. (Epi)genetika - analýza DNA v rámci prevence ano či ne?
  • 3. Monitoring PA, sledované parametry
  • 4. Moderní nástroje (wearables/aplikace) využívané k monitoringu pohybu
  • 5. Měření energetického výdeje a příjmu, je nutné počítat kalorie?
  • 6. Diagnostika výživových zvyklostí, sledované parametry, diagnostika složení těla, mikrobiom
  • 7. Moderní nástroje využívané při sledování a záznamu výživových zvyklostí
  • 8. Sledování glykémie, pitného režimu, molekulární voda
  • 9. Biorytmy a moderní doba, sledování cyklu
  • 10. Monitoring spánku, Regenerace organismu (světlo, chlad...)
  • 11. Moderní nástroje využívané k relaxaci, zklidnění mysli a nácvik dýchání
  • 12. eHealth, mHealth a další aplikace, sociální sítě a hry pro zdraví
  • 13. Umělá inteligence v primární prevenci
Literatura
  • Smartphone apps for health and wellness. Edited by John Patrick Higgins - Mathew Paul Morico. London: Academic Press is an imprint of Elsevier, 2023, xv, 279. ISBN 9780323992718. info
  • Bull Sheana.Technology-Based Health Promotion. Denver: SAGE Publications, Inc., 2011. 296 s. ISBN 9781412970600. https://sk.sagepub.com/books/technology-based-health-promotion
Výukové metody
- seminář - praktická výuka (měření, monitoring, diagnostika, práce ve skupině, projektová výuka) - předmět bude mít interaktivní osnovu
Metody hodnocení
Předmět je ukončen ústní ZK (obhajoba semestrálního projektu), na kterou se student může dostavit po splnění požadavků (viz. níže):
a) splněná docházka v seminářích (max. 2 absence); témata, na kterých student chyběl, si musí doplnit a umět vysvětlit
b) aktivní práce v hodinách (zapojení se do měření a dalších aktivit)
c) absolvování závěrečného testu (minimálně na 70 %); známka ze závěrečného testu tvoří 50 % známky ze závěrečné ZK
Zadání semestrálního projektu probíhá na začátku daného semestru, student volí jeden navrhovaných formátů s danou tématikou: návrh webu,návrh nové mobilní aplikace, modifikace stávající mobilní aplikace, monitoring vybraných parametrů, infografika, video
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2025/b5249