bp2219 Základy zdravé výživy I

Fakulta sportovních studií
jaro 2016
Rozsah
1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Roman Kolínský, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
St 10:30–11:15 E34/225 - seminární místnost
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, yákladech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Osnova
  • 1. Výživová doporučení, výživové dávky. 2. Složení potravin 3. Energetická hodnota potravin 4. Skupiny potravin, yásady sestavení jídelníčku 5. Složení nápojů, yákladní ingredience, náhradní a umělá sladidla 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídleníček v provozu na směny) 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
Literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. URL info
Výukové metody
předmět sestává z přednášky a semináře. První a poslední přednáška v semestru je pro studenty povinná. Semináře jsou povinné.
Metody hodnocení
Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80%. V průběhu semestru - docházka do seminářů - povoleny max. 2 omluvené neúčasti. Neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět. - 3 písemné dílčí testy v průběhu semestru - průměrná úspěšnost min. 75% -vypracování samostatných úkolů - kazuistika - zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.