bp2219 Základy zdravé výživy I

Fakulta sportovních studií
jaro 2018
Rozsah
1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Roman Kolínský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 8:00–8:45 E34/203 - seminární místnost
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, základech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Osnova
  • 1. Výživová doporučení, výživové dávky. 2. Složení potravin, energetická hodnota 3. skupiny potravin, zásady sestavení jídelníčku 4. Hodnocení výživového stavu 5. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídelníček v provozu na směny)
Literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. URL info
Výukové metody
Přednášky. prezentace nebudou studentům poskytovány v plné výši ve studijních materiálech, pouze osnova
Metody hodnocení
Docházka - 2 povolené neúčasti. Seminární práce s doporučením pro skupinu obyvatel. Vyhodnocení úrovně stravování dle hodnotících metod pro vybrané skupiny. 3 úkoly Kritické čtení - referát s analýzou veřejně dostupného článku. úkol: 1.vyhledat a absolvovat 1 zahraniční online kurz zaměřený na výživu 2. porovnat webové stránky informující o výživovém chování v češtině Připouštěcí test před zkouškou - absolvovat na 70%, 1 pokus testu ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019.