bk2219 Základy zdravé výživy I

Fakulta sportovních studií
jaro 2019
Rozsah
7/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 12. 4. 10:30–12:10 B11/206, Pá 26. 4. 8:00–9:40 B11/206, Pá 10. 5. 10:30–13:00 B11/206
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu se studenti seznámí s obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obyvatelstvo, základy složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy a také se specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu schopen:
- aplikovat základní výživová doporučení v praxi
- navrhovat základní nutriční doporučení pro jedince v rámci prevence nemocí
Osnova
  • 1. Výživová doporučení, výživové dávky
  • 2. Složení potravin
  • 3. Energetická hodnota potravin
  • 4. Skupiny potravin, zásady sestavení jídelníčku
  • 5. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla
  • 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracující, sportovci, jídleníček v provozu na směny)
  • 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
Literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. URL info
Výukové metody
Předmět sestává pouze z přednášek. Je nutná účast na přednáškách alespoň z 80%.
Metody hodnocení
Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné:
- absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80 % (v průběhu semestru neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět)
-vypracování samostatných úkolů – kazuistika
- zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/bk2219