bp2219 Základy zdravé výživy I

Fakulta sportovních studií
jaro 2019
Rozsah
1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Po 14:00–14:50 E34/203 - seminární místnost
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu se studenti seznámí s obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obyvatelstvo, základy složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy a také se specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu schopen:
- aplikovat základní výživová doporučení v praxi
- navrhovat základní nutriční doporučení pro jedince v rámci prevence nemocí
Osnova
  • 1. Výživová doporučení, výživové dávky
  • 2. Složení potravin
  • 3. Energetická hodnota potravin
  • 4. Skupiny potravin, zásady sestavení jídelníčku
  • 5. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla
  • 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracující, sportovci, jídleníček v provozu na směny)
Literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. info
Výukové metody
Přednášky – prezentace nebudou studentům poskytovány v plné výši ve studijních materiálech, pouze osnova.
Metody hodnocení
- docházka – 2 povolené neúčasti
- seminární práce s doporučením pro skupinu obyvatel
- vyhodnocení úrovně stravování dle hodnotících metod pro vybrané skupiny
- tři úkoly: kritické čtení – referát s analýzou veřejně dostupného článku; úkol:
1. vyhledat a absolvovat 1 zahraniční online kurz zaměřený na výživu
2. porovnat webové stránky informující o výživovém chování v češtině
(připouštěcí test před zkouškou – absolvovat na 70 %, 1 pokus testu)
- ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/bp2219