FSpS:bp2219 Introduction to Healthy Nutrit - Informace o předmětu
bp2219 Základy zdravé výživy I
Fakulta sportovních studiíjaro 2019
- Rozsah
- 1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 14:00–14:50 E34/203 - seminární místnost
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Cíle předmětu
- V rámci předmětu se studenti seznámí s obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obyvatelstvo, základy složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy a také se specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu schopen:
- aplikovat základní výživová doporučení v praxi
- navrhovat základní nutriční doporučení pro jedince v rámci prevence nemocí - Osnova
- 1. Výživová doporučení, výživové dávky
- 2. Složení potravin
- 3. Energetická hodnota potravin
- 4. Skupiny potravin, zásady sestavení jídelníčku
- 5. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla
- 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracující, sportovci, jídleníček v provozu na směny)
- Literatura
- WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. info
- Výukové metody
- Přednášky – prezentace nebudou studentům poskytovány v plné výši ve studijních materiálech, pouze osnova.
- Metody hodnocení
- - docházka – 2 povolené neúčasti
- seminární práce s doporučením pro skupinu obyvatel
- vyhodnocení úrovně stravování dle hodnotících metod pro vybrané skupiny
- tři úkoly: kritické čtení – referát s analýzou veřejně dostupného článku; úkol:
1. vyhledat a absolvovat 1 zahraniční online kurz zaměřený na výživu
2. porovnat webové stránky informující o výživovém chování v češtině
(připouštěcí test před zkouškou – absolvovat na 70 %, 1 pokus testu)
- ústní zkouška - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/bp2219