bp304 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2008
Rozsah
2/1. 4 kr. Ukončení: kz.
Vyučující
Mgr. Veronika Březková (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Olga Korvasová (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bp304/p1: Po 8:35–10:05 K113
bp304/s1: St 7:30–8:15 K204
bp304/s2: St 8:15–9:00 K204
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, , docházka,ústní zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2008, jaro 2009.