nk909 Základy zdravé výživy

Fakulta sportovních studií
podzim 2009
Rozsah
16/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
nk909/zzv_p: Pá 11. 12. 17:00–19:00 K115, Pá 18. 12. 10:00–12:00 K113, Pá 8. 1. 10:00–12:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 15. 1. 10:00–12:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 22. 1. 10:00–12:00 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy. Cílem kurzu je pochopit vztahy mezi výživou, zdravím a nemocí.
Osnova
  • 1. Základní přehled o výživě. 2. Tvorba správného jídleníčku 3. Energetická bilance a složení těla. 4. Sacharidy, bílkoviny, tuky. 5. Vitaminy, minerální látky, pitný režim. 6. Výživa v těhotenství. 7. Výživa při kojení. 8. Výživa dětí. Výživa adolescentů. 9. Výživa seniorů. 10. Výživa v prevenci nemocí - kardiovaskulárních. 11. Výživa v prevenci hypertenze, metabolického syndromu. 12. Výživa v prevenci obezity. 13. Výživa v prvenci onkologických onemocnění. 14. Aditiva.
Literatura
  • BENDER, David A. Introduction to nutrition and metabolism. 4th ed. Boca Raton: CRC Press, 2008, 416 s. ISBN 9781420043129. info
  • WEBB, Frances Sizer a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition : concepts and controversies. 11th ed. Belmont: Thomson/ Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495390657. info
  • BROWN, Judith E. Nutrition now. 5th ed. Belmont: Thomson/Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495117698. info
  • Present knowledge in nutrition. Edited by Barbara Ann Brown Bowman - Robert Russell. 9th ed. Washington, D.C.: ILSI Press, International Life Sciences Institute, 2006, 2 v. ISBN 978-1-57881-199-1. info
  • WILLIAMS, Melvin H. Nutrition for health, fitness, & sport. 7th ed. Dubuque: McGraw-Hill, 2005, xiv, 544. ISBN 0072441704. info
  • SUMMERFIELD, Liane M. Nutrition, exercise, and behavior :an integrated approach to weight management. Belmont: Wadsworth, 2001, xxii, 521. ISBN 0-534-54153-4. info
  • Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils. 9th ed. Baltimore: Lippincott Williams-Wilkins, 1999, xxii, 1951. ISBN 068330769X. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Jana. Nutrition, physical activity, and health in early life : [studies in preschool children]. Boca Raton: CRC Press, 1996, 295 s. ISBN 0849379199. info
Výukové metody
Na přednáškách studenti získaji teoretické informace, které ve cvičeních ověří
Metody hodnocení
přednášky, domácí úkoly, četba, projekty, účast na seminářích,ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011.