FSpS:nk909 Základy zdravé výživy - Informace o předmětu
nk909 Základy zdravé výživy
Fakulta sportovních studiípodzim 2011
- Rozsah
- 16/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- nk909/vol_pr: Pá 6. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 13. 1. 13:20–16:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 20. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 27. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 14 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy. Cílem kurzu je pochopit vztahy mezi výživou, zdravím a nemocí.
- Osnova
- 1. Základní přehled o výživě. 2. Tvorba správného jídleníčku 3. Energetická bilance a složení těla. 4. Sacharidy, bílkoviny, tuky. 5. Vitaminy, minerální látky, pitný režim. 6. Výživa v těhotenství. 7. Výživa při kojení. 8. Výživa dětí. Výživa adolescentů. 9. Výživa seniorů. 10. Výživa v prevenci nemocí - kardiovaskulárních. 11. Výživa v prevenci hypertenze, metabolického syndromu. 12. Výživa v prevenci obezity. 13. Výživa v prvenci onkologických onemocnění. 14. Aditiva.
- Literatura
- BENDER, David A. Introduction to nutrition and metabolism. 4th ed. Boca Raton: CRC Press, 2008, 416 s. ISBN 9781420043129. info
- WEBB, Frances Sizer a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition : concepts and controversies. 11th ed. Belmont: Thomson/ Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495390657. info
- BROWN, Judith E. Nutrition now. 5th ed. Belmont: Thomson/Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495117698. info
- Present knowledge in nutrition. Edited by Barbara Ann Brown Bowman - Robert Russell. 9th ed. Washington, D.C.: ILSI Press, International Life Sciences Institute, 2006, 2 v. ISBN 978-1-57881-199-1. info
- WILLIAMS, Melvin H. Nutrition for health, fitness, & sport. 7th ed. Dubuque: McGraw-Hill, 2005, xiv, 544. ISBN 0072441704. info
- SUMMERFIELD, Liane M. Nutrition, exercise, and behavior :an integrated approach to weight management. Belmont: Wadsworth, 2001, xxii, 521. ISBN 0-534-54153-4. info
- Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils. 9th ed. Baltimore: Lippincott Williams-Wilkins, 1999, xxii, 1951. ISBN 068330769X. info
- PAŘÍZKOVÁ, Jana. Nutrition, physical activity, and health in early life : [studies in preschool children]. Boca Raton: CRC Press, 1996, 295 s. ISBN 0849379199. info
- Výukové metody
- Na přednáškách studenti získaji teoretické informace, které ve cvičeních ověří
- Metody hodnocení
- přednášky, domácí úkoly, četba, projekty, účast na seminářích,ústní zkouška
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2011/nk909