bk1113 Zjišťování výživových zvyklostí

Fakulta sportovních studií
podzim 2013
Rozsah
7/7. 4 kr. Doporučované ukončení: kz. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 4. 10. 10:35–12:05 C15/207, Pá 18. 10. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Pá 22. 11. 17:40–19:55 C15/207
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk1113/01: Pá 4. 10. 14:20–15:50 C15/207, Pá 25. 10. 14:20–16:35 B11/311, Pá 29. 11. 15:55–17:25 B11/311, I. Hrnčiříková
Předpoklady
(! bk305 Zjišťování výživových zvyklostí ) && ! NOW ( bk305 Zjišťování výživových zvyklostí )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvykslotí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech. Bude seznámen s onemocněním malnutrice a dalších chorobách.
Osnova
  • 1. Malnutrice. 2. Anémie, celiakie. 3. Osteoporoza.Fenylketonurie. 4. Alternativní výživové směry. 5. Náboženské přístupy k výživě. 6. Metody zjišťování výživových zvyklsotí. 7. Antropometrická měření.l 8. Nutriční anamnéza. 9. Přístupy k práci s klientem. 10.Záznamové metody. 11.Nutriční SW. 12. Praktické hodnocení.
Literatura
    doporučená literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
  • BRÁZDOVÁ, Z a A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1. vyd. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
  • FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ a Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí. Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, roč. 44, č. 1, s. 14-23. ISSN 1210-7840. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele. Brno: MZ ČR, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
Výukové metody
předmět se skládá z přednášek a seminářů, které jsou povinné.
Metody hodnocení
účast na semináři - (2 neúčasti) 3 písemné testy (75%) 2 domácí úkoly zkouška ústní s projektem
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2013/bk1113