np2424 Výživa v prevenci a nemoci

Fakulta sportovních studií
podzim 2018
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 27. 9. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 11. 10. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 25. 10. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 8. 11. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 22. 11. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 6. 12. 15:30–18:50 IGEK N15190
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np2424/01: Po 7:00–7:50 C15/207, I. Hrnčiříková
Předpoklady
seminární práce na zadané téma, ústní zkouška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat aktuální informace o výživových trendech v rámci prevence nemocí. Poznatky budou prezentovány na základě evidence based studií. V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny. Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety).
Budou srovnána i doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků po absolvování předmětu, budou studenti schopni vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění.
Výstupy z učení
Student bude schopen rozpoznat nutriční potřeby klienta s onemocněním.
Osnova
  • Výživa ve zdraví a prevenci chorob
  • Malnutrice
  • Výživa při kardiovaskulárních chorobách
  • Výživa při metabolickém syndromu
  • Výživa při obezitě, obezitě dětí
  • Výživa diabetiků
  • Výživa při celiakii
  • Výživa při Crohnově chorobě
  • Výživa při jaterních chorobách
  • Druhy diet
  • dieta žlučníková.
  • dieta diabetická; v rámci seminářů budou studenti na základě nabytých vědomostí z přednášek prakticky vytvářet výživová doporučení pro vybrané civilizační choroby (kazuistiky).
Literatura
  • Whitnex E.N., Rolfes S.R. ( 2001). Understanding nutrition. (5th.ed.). UK: Wadsworth.
  • Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
  • Insel P., Ross, D., Mcmahon, K., Bernstein, M. (2014). Nutrition,( 5th ed.). USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
Výukové metody
samostudium, přednášky, semináře.
Metody hodnocení
- 85% aktivní účast na seminářích - seminární práce na zadané téma v rozsahu 5–10 stran, hodnoceno škálou A–F - ověření teoretických znalostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A–F
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019.