np2425 Výživové poradenství

Fakulta sportovních studií
podzim 2019
Rozsah
1/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Po 15:00–15:50 B11/311
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np2425/01: Čt 7:00–8:40 B11/311, I. Hrnčiříková
Předpoklady
ukončený předmět Poradenství ve zdravém životním stylu; absolvování praxe s kladným hodnocením lektora, obhájení vypracovaných kazuistik, ústní zkouška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V teoretické části se zaměříme na několik oblastí – povinné vybavení poradny pro výživu, dále psychoterapeutické přístupy v poradenství, dotazníkové šetření, postupy zjišťování výživových zvyklostí, antropometrická měření. Získání znalostí a podrobného přehledu o různých psychoterapeutických přístupech v rámci výživového poradenství a poradenství v oblasti wellness. Získání a osvojení znalostí a dovedností při vedení terapie s klientem, použití dotazníkového šetření – frekvenční dotazníky, recally, dotazníky formou vážení, apod. Dále praktické postupy při zjišťování výživových zvyklostí, schopnost analyzovat problém klienta, navrhnout řešení. Interpretace různých antropometrických měření.
Cílem předmětu je získat dovednosti a profesní kompetence v oblasti potřeb poradenského centra zahrnující ekonomickou rozvahu, legislativní rámec, povinné vybavení poradny přístroji, hygienické požadavky, znalosti a dovednosti terapeuta
Výstupy z učení
Student bude schopen sestavit plán pro vznik poradny pro výživu.
Osnova
  • TEORIE:
  • 1. Rozvaha při založení poradny pro výživu
  • 2. Povinné vybavení poradny pro výživu
  • 3. Psychoterapeutické přístupy při výživovém poradenství
  • 4. Antropometrická měření
  • 5. Dotazníková šetření
  • PRAXE: Kazuistiky dle zadání. V praktické části dojde k nácviku jednotlivých postupů, studentům budou v průběhu výuky zadány projekty a kazuistiky k řešení individuálním přístupem, skupinovou prací a následnou interpretací a konzultací s ostatními členy skupiny. V rámci tohoto předmětu si studenti splní praxe v zařízení, které se zabývá poradenstvím v oblasti zdravého životního stylu, wellness, výživy, pohybových aktivit. Zařízení bude vybráno po konzultaci s garantem předmětu. Cílem praxe bude ověření si získaných znalostí. Součástí praxe bude i pochopení rizik spojených s poradenskou činností.
  • Studenti navštíví alespoň 2 zařízení v časové dotaci 6 hodin v 1 zařízení. Cílem praxe bude náslech odborné práce, samostatná práce pod vedením lektora, vypracovat 2 kazuistiky dle zadání lektora v poradně.
Literatura
  • Whitnex E.N., Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5.ed.) USA: Wadsworth.
  • Bauer, D. K., Lion, D., Sokolik, C. A. (2012). Basic nutrition counseling sklil development. (2end.ed.) Belmont, CA: Wadsworth.
  • Insel P., Ross D., Mcmahon k., Bernstein M., (2014). Nutrition. (5.ed.),USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
  • Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1st ed.). Praha, Česko: Triton.
Výukové metody
praktická výuka.
Metody hodnocení
- 90% aktivní účast na seminářích
- 100% účast na praxi
- vypracování 2 kazuistik dle zadání lektora a jejích prezentace, hodnoceno škálou A–F
- ověření teoretických vědomostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A–F
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2019/np2425