FSpS:bk2113 Zjišťování výživových zvyklost - Informace o předmětu
bk2113 Zjišťování výživových zvyklostí
Fakulta sportovních studiípodzim 2020
- Rozsah
- 7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 9. 10. 8:00–9:40 Virtuální místnost, Pá 30. 10. 10:55–12:30 Virtuální místnost, Pá 4. 12. 12:35–15:00 Virtuální místnost
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Regenerace a výživa ve sportu)
- Cíle předmětu
- Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvyklostí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- provádět antropometrická měření
- vést dotazníková šetření hodnocení nutričního stavu klienta
- analyzovat a upravit nutriční stav klienta - Osnova
- 01. Malnutrice
- 02. Anémie
- 03. Osteoporóza
- 04. Alternativní výživové směry
- 05. Náboženské přístupy k výživě
- 06. Metody zjišťování výživových zvyklostí
- 07. Antropometrická měření l
- 08. Nutriční anamnéza
- 09. Přístupy k práci s klientem
- 10. Záznamové metody
- 11. Nutriční SW
- 12. Praktické hodnocení
- Literatura
- doporučená literatura
- WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
- BRÁZDOVÁ, Z a A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1. vyd. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
- FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ a Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí. Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, roč. 44, č. 1, s. 14-23. ISSN 1210-7840. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana a Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele. Brno: MZ ČR, 1996. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
- Výukové metody
- Předmět se skládá z přednášek a seminářů, které jsou povinné.
- Metody hodnocení
- Povinná docházka na semináře.
Povoleny 2 omluvené neúčasti na seminářích. Jako řádná se akceptují omluvenky písemnou nebo osobní formou předané do konce pracovního týdne, ve kterém probíhal daný seminář. Omluvenky přijímá vyučující semináře nebo garant předmětu.
Aktivní účast na seminářích. V průběhu semestru budou položeny 3 kontrolní testy s hodnocením procentuálním, pro připuštění ke zkoušce je nutné, aby celkové průměrné procentuální hodnocení bylo min. 75%.
Zápočtový test píšou všichni studenti, kteří budou připuštěni ke zkoušce. Studenti, kteří nesplní min. 1 položku z výše uvedených, nebudou připuštěni ke zkoušce.
Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Ke zpětným omluvám nebude brán zřetel. První a poslední přednáška je povinná pro všechny studenty. - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2020/bk2113