bp4062 Výživa

Fakulta sportovních studií
podzim 2020
Rozsah
2/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 14:00–15:40 Virtuální místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp4062/01: Út 16:00–17:40 Virtuální místnost, T. Hlinský
bp4062/02: Čt 16:00–17:40 Virtuální místnost, T. Hlinský
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 01. Výživová doporučení. Význam výživy pro lidský organismus v jednotlivých obdobích života
  • 02. Analýza výživové stavu. Výživový stav. Dotazníkové šetření a vyhodnocení antropometrických ukazatelů nutričního stavu
  • 03. Sacharidy, bílkoviny, tuky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 04. Vitaminy a minerální látky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 05. Pitný režim. Význam vody
  • 06. Výživa dětí. Hodnocení výživového stavu u dětí
  • 07. Výživa těhotných, kojících, seniorů
  • 08. Alternativní výživové směry
  • 09. Vybrané diety a doporučení
  • 10. Extrémní diety a doporučení. Hodnocení. Kritické čtení
  • 11. Bioaktivní látky ve výživě
  • 12. Výživová omezení a restrikce vyplývající z environmentálních podmínek
Literatura
    doporučená literatura
  • BERDANIER, Lynne a Carolyn D. BERDANIER. Case studies in physiology and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, 2010, [12], 156. ISBN 9781420088779. info
  • BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 s. ISBN 9780199234875. info
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 4th ed. Belmont, Calif.: Thomson/Wadsworth, 2005, xix, 600. ISBN 0534559867. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
  • Antioxidants in nutrition, health, and disease. Edited by J.M.C Gutteridge - B. Halliwell. [1st ed.]. Oxford: Oxford University Press, 1994, vi, 143 s. ISBN 0-19-854902-4. info
Výukové metody
Výuka bude probíhat formou přednášek a cvičení.
Metody hodnocení
Předpokládá se povinná účast na výuce. Možné jsou 2 omluvené absence.
Pro přihlášení ke zkoušce se předpokládá splnění následujících podmínek:
- absolvovat 3 průběžné testy (online přes informační systém)
- odevzdat správně 5 úkolů (semináře)
Zkouška bude ústní.
Informace učitele
Výuka probíhá po celý semestr distančně s využitím nástroje MS Teams anebo streamováním videa z učebny. Studenti mohou využít individuálních konzultací v čase konzultačních hodin vyučujících.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.