BKUV011 Úvod do výživy

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každé sudé pondělí 8:00–9:40 A21/112, každý sudý čtvrtek 16:00–17:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je pojat teoreticky. Cílem je osvojení si základní odborné terminologie používané v oblasti výživy, získání přehledu o jednotlivý složkách živin pro praktické využití z hlediska složení potravin,pro jejich výběr a pro tvorbu nutričních doporučení.
Výstupy z učení
Na konci tohoto předmětu student:
- rozumí základním pojmům z oblasti vědy o výživě s důrazem na energetickou potřebou organizmu, na význam základní složek výživy včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků;
- dovede vysvětlit výživová doporučení na základě potravinových skupin a faktory ovlivňující výběr potravy člověka.
Osnova
  • Úvod do studia předmětu výživa. Evoluce výživy člověka. Faktory ovlivňující výběr potravy člověka. Výživová doporučení. Kojení. Energie. Voda a pitný režim. Bílkoviny. Sacharidy. Tuky. Vitaminy. Minerální látky ve výživě člověka.
Literatura
    povinná literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
    doporučená literatura
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
    neurčeno
  • BARASI, Mary E. Nutrition at a glance. 1st ed. Oxford: Blackwell Pub., 2007, 144 s. ISBN 9781405134873. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
kolokvium - písemný test - 7 otázek - 90% úspěšnost písemné zpracování odborné terminologie z výživy
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2018/BKUV011