BVMI022 Mikrobiologie

Lékařská fakulta
jaro 2010
Rozsah
3/5/0. ve 2. semestru 2/4, ve 3. semestru 1/1. 10 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků a dovedností v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Základní teoretický přehled o oboru s důrazem na partie související s potravinářstvím a pro potravinářství důležitými mikroorganismy.
Získání základních dovedností a dynamických stereotypů pro mikrobiologickou práci
Aplikace naučené látky ve speciálních tématech souvisejících s potravinářskou mikrobiologií a zdravotní prevencí.
Osnova
  • Praktická cvičení
  • V prvním semestru
  • jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
  • Témata
  • Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
  • Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
  • Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
  • Mikrobiální kultivace
  • Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
  • Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
  • Mikrobiologie syrového masa
  • Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
  • Mikrobiologie masných výrobků
  • Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
  • Stanovení inhibičních látek
  • Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
  • Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
  • Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
  • Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
  • Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
  • Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
  • Kvasinky a plísně
  • Přednášky v prvním semestru
  • Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
  • Témata
  • Předmět, význam a historie oboru
  • Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
  • Výskyt bakterií
  • Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
  • Patogenní bakterie
  • Viry
  • Parazité
  • Houbovité organismy
  • Praktická cvičení ve druhém semstru
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
  • Přednášky ve druhém semestru
  • Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
  • Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
  • Literatura
  • Studenti obdrží manuály praktických cvičení a zpracovaná témata přednášek. K doplnění vybraných partií obecné mikrobiologie je doporučována litaratura dle aktuální situace na trhu.
Literatura
  • Mikrobiologie
Výukové metody
přednáška a seminar
Metody hodnocení
test
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013.